Nog 4 nachtjes en dan vliegt Fan Xing naar China: 'Eigenlijk woont ze al te lang bij haar ouders'

© Ouwehands Dierenpark
Rhenen - Ze zit rustig in haar verblijf tegen een steen bamboe te eten. Haar moeder zit nog geen 2 meter verder naar links exact hetzelfde te doen. Fan Xing heeft nog geen idee dat haar leven over vier nachtjes totaal op z'n kop zal staan. Dan verlaat het pandajong Ouwehands Dierenpark in Rhenen om de reis van haar leven te maken, naar China.
"We proberen haar zo ongemerkt mogelijk al te laten wennen aan de verhuizing", zegt José Kok, manager dierverzorger van Ouwehands Dierenpark Rhenen. Sinds het begin is ze betrokken bij de komst van de panda’s en ze kent de dieren ondertussen goed. “Ze zijn gelukkig vrij makkelijk te trainen.”

Klaarmaken voor de reis

De panda is dan ook bijna klaar voor de lange vlucht naar haar moederland. Al maanden wordt, zo ongemerkt mogelijk, toegewerkt naar dat moment. “We proberen het zoveel mogelijk in de normale routine te stoppen”, legt Kok uit. De afgelopen tijd is ze regelmatig even de transportkist in- en uitgelopen. “Ook doen we af en toe een tijdje de schuif dicht, zodat ze ook weet hoe dat is.”
Toch moesten de verzorgers dat zo voorzichtig mogelijk doen. “Je wil zo min mogelijk inbreken in het normale ritme. De routine van de panda’s, die voor een groot gedeelte bestaat uit het eten van bamboe en slapen, is dan ook zo min mogelijk verstoord.” Toch was er wel een goede training nodig.
“Je kan niet zomaar ene panda in een kist stoppen en terug sturen natuurlijk”, lacht Kok. “Dat is voor haar ook niet goed.” Maar haar helemaal voorbereiden op een rustige vlucht is niet mogelijk. “Woensdag wordt ze hier met een kraan weggetakeld. We gaan ervan uit dat ze dat wel merkt. Haar ouders ook trouwens.”
Het grootste gedeelte van het werk was echter voor de verzorgers. “Er moesten allerlei gezondheidschecks worden uitgevoerd en er zijn heel erg veel formulieren getekend.”
“Kijk, ze eten!” Een jong meisje staat met haar neus tegen het raam gedrukt naar de dieren te kijken. “Ze zien er echt heel zacht uit”, vindt ze. Ze is één van de vele mensen die even vertederd door het glas staan te kijken. De panda’s zijn in een paar jaar tijd uitgegroeid tot de publieksfavorieten van de dierentuin. En Fan Xing gaf daar nog een extra boost aan.
Toch had de komst van Fan Xing nog behoorlijk wat voeten in de aarde. En dat had vooral met haar ouders te maken. “Zij kwamen als jonge dieren hier naartoe en ze waren nog helemaal niet bezig met voortplanten”, legt Kok uit. In januari 2020 vonden de twee panda’s elkaar ineens wel en een paar maanden later kwam Fan Xing ter wereld. “Dat was helemaal geweldig voor ons”, straalt Kok als ze terugdenkt aan die periode. “Maar het was ook gek, omdat er door de lockdowns geen bezoekers konden komen kijken.”

Waarom mag ze niet blijven?

Rhenen 'leent' de panda's van China. Onderdeel van de deal is dat in het buitenland geboren reuzenpanda's terug moeten verhuizen naar China voordat ze vier worden.
Dat ze het van tevoren wisten maakt het voor de dierverzorgers makkelijker dan voor de bezoekers. “Wij zijn professioneel,” zegt Kok met een klein glimlachje, “maar het blijft als verzorger lastig om een dier te zien vertrekken.” Ze merkt dat ze de afgelopen weken ongemerkt wat vaker langs het pandaverblijf loopt. “Je bent je toch al een beetje aan het instellen op het feit dat er straks één minder rondloopt.”
Wel geeft ze nadrukkelijk aan dat het voor Fan Xing niet vervelend is dat ze weg gaat. “In het wild zijn het solitaire dieren, die vanaf hun tweede vaak al alleen verder gaan.” Dat Fan Xing bijna vier jaar bij haar ouders is blijven wonen is dus best lang. “Het is ook tijd voor haar dat ze weggaat.”

Nog een glimp opvangen

Bezoekers kunnen dit weekend nog naar de ‘baby’ komen kijken. Woensdagochtend is het dan echt zover: dan vliegt Xa Fing terug naar China. Voor de bezoekers nog wel een troost: Wu Wen en Xing Ya blijven nog wel in Ouwehands Dierenpark.
Of er binnenkort dan ruimte is voor een nieuwe baby? “Wij hopen van wel”, zegt de dierverzorgster. “Maar wij hebben daar niet het zeggenschap in.” Omdat ze onderdeel zijn van een fokprogramma worden de dieren aan allerlei gezondheidschecks blootgesteld. China kan uiteindelijk bepalen of dieren wel of niet mogen fokken. “Het is nog even afwachten dus.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.