Nieuwegein lelijk? Met de hulp van deze inwoners moet de stad weer mooi worden

Savimby en Vanessa (en 350 anderen) denken mee met de gemeente Nieuwegein
Savimby en Vanessa (en 350 anderen) denken mee met de gemeente Nieuwegein © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Nieuwegein - Ze draaien er zeker niet omheen: het imago van Nieuwegein mag wel een beetje beter. Dat weten inwoners Savimby en Vanessa ook wel. Maar juist dáárom doen ze mee aan een nieuw project van de gemeente. Sinds kort beslissen ze mee hoe de binnenstad mooier kan worden. Waar er planten komen of juist een sportveld. "Heel eerlijk: onze stad is wel toe aan vernieuwing."
Savimby Lansdorf (30) noemt zich sinds kort 'Vernieuwegeiner'. Grappige bedoelde woordspeling van de gemeente, lacht hij. "Al draag ik de titel met trots, hoor. Ik ben namelijk ook heel trots om in Nieuwegein te wonen."
Alleen valt het niet altijd mee om die trots aan de buitenwereld duidelijk te maken. Veel mensen denken bij Nieuwegein nog altijd aan de nieuwsberichten over steekpartijen en criminaliteit. Savimby's mede-ambassadeur Vanessa Huisman (44) knikt. "En je hoort ook vaak: oooo, woon je in Nieuwegein? Dat is net zo lelijk als Almere. En dan ook nog saai."

350 inwoners doen al mee

Dat moet anders, vinden ze. En dat is de gemeente zelf ook met ze eens. Daarom wordt het de komende jaren hipper en duurzamer in de binnenstad. "Maar dat willen we niet alléén doen", aldus Tilleke Brand, omgevingsmanager van Nieuwegeins stadshart 'City'.
Zo werd project 'Vernieuwegeiners' geboren. Ze zijn een paar weken bezig en 350 inwoners hebben zich al aangemeld. Het is een vorm van burgerparticipatie, maar ook weer niet helemaal. "Eigenlijk praten we gewoon met mensen over hoe ze iets vinden. We laten ze ook echt meebeslissen over dingen die in de binnenstad veranderen. Zij zijn immers degenen die er het meest over weten en er wónen."
Stiekem hebben inwoners zo veel meer invloed dan ze denken
Tilleke Brand, omgevingsmanager City
Hoe dat in zijn werk gaat? Brand legt het uit aan een voorbeeld van afgelopen week. De binnenstad is toe aan nieuwe verlichting, dus kregen de 'Vernieuwegeiners' een bliepje van de gemeente op hun telefoon: wat voor verlichting vinden ze eigenlijk fijn? "Ja, willen ze vanaf een bepaald tijdstip liever 'zachter' licht, of moet het juist harder? Moeten er bij wijze van spreken lampjes in de bomen voor de gezelligheid, of houden ze het liever bij de lantaarns die we kennen?"
Waar inwoners ook over meestemmen, het kán veel beter, vindt Savimby. Als jongerenwerker ziet hij als geen ander dat Nieuwegeinse jongeren zich "nogal" vervelen. "En dat is niet zo gek, er is hier voor jeugd ook niet zoveel. Als ik dan twee 14-jarige meisjes 's avonds laat zie hangen in een parkeergarage, maak ik me een beetje zorgen. Zachtjes gezegd niet de veiligste plek om gezellig samen te komen."
Wordt Nieuwegein net zo groen als dit onlangs gerenoveerde 'City Park'?
Wordt Nieuwegein net zo groen als dit onlangs gerenoveerde 'City Park'? © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Is er wel budget?

Kortom: er moet meer reuring komen. Savimby denkt aan aan game-hub, of een 'hub' waar jongeren bijvoorbeeld workshops kunnen volgen. Inwoonster Vanessa laat haar hersenen ook even kraken. Feestjes, besluit ze, zijn nodig om de binnenstad een beetje levend te houden. "Laat maar duidelijk zijn aan andere steden: hier kan het óók gezellig zijn."
Dan toch weer terug naar omgevingsmanager Brand, want is er ook budget voor dit soort ideeën? "Uiteraard kunnen we niet met álles aan de slag. Maar doordat Vanessa en Savimby hun ideeën delen, weten we er in ieder geval al vanaf. En dan kunnen we het daar met de gemeente verder over hebben. Stiekem hebben ze zo veel meer invloed dan ze denken."

Te mooi om waar te zijn?

Klinkt haast te mooi om waar te zijn, maar er worden al handen geschud. Aan tafel gaat het ondertussen al over de volgende vraag aan de Vernieuwegeiners. Als al die honderden woningen in City klaar zijn, komt er namelijk ook een nieuwe overkapping over de bus- en tramlijn. "Jullie krijgen de verschillende ontwerpen over een tijdje te zien, mogen jullie kiezen."
Savimby lacht erom. "Deal. En dan gaan we het ook over die game-hub hebben, ja?"

Steeds meer gemeenten pakken het creatiever aan

Alle gemeenten in Nederland doen aan burgerparticipatie, laat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) weten. Dat betekent dat ze beter hun best doen inwoners te betrekken bij besluiten over wat er bijvoorbeeld in een stad of dorp gaat gebeuren.

"Je moet het ook wel met bewoners vormgeven, omdat het hen direct raakt", legt VNG-woordvoerder Ruud Koerts uit. Hij ziet steeds vaker nieuwe initiatieven. Het gaat echt om van alles: "Van inspraak, enquêtes en monitors tot burgerfora en discussieplatforms. In de nieuwe Omgevingswet is ook opgenomen dat gemeenten die participatie verplicht uitvoeren."

Voor Nieuwegein lijkt dit specifieke project al te werken. Waar bij een 'reguliere' informatie-avond zo'n 80 mensen komen, doen er nu dus al 350 mensen actief mee, gewoon vanaf hun smartphone.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.