Gossip Girl op TikTok: scholen in de regio slaan alarm en sturen een brief

© Screenshot TikTok
Provincie Utrecht - Meerdere scholen in de regio hebben ouders een brief geschreven over roddelkanalen op TikTok. Die schieten deze week als paddenstoelen uit de grond, in navolging van de populaire serie Gossip Girl die sinds de zomer weer te zien is op Netflix.
De berichten op de roddelaccounts gaan veelal over ruzies, drugs en seks. NOSstories berichte gisteren bijvoorbeeld over 'Lisa' die niet meer naar school durft nadat er verzonnen verhalen over haar op een dergelijk kanaal verschenen. Het speelt inmiddels op scholen in heel Nederland en dus ook in onze regio.

Hey Upper East Siders, this is Gossip Girl. De serie gaat over een aantal rijke tieners in New York en een roddelaar die zichzelf Gossip Girl noemt. Zij schrijft op haar website over alle schandalen van de tieners en stuurt de hele school sms’jes met de nieuwste roddels.

Alert zijn

Scholen van de Utrechtse NUOVO-scholenkoepel zeggen dat ze het gesprek aangaan met leerlingen, maar vragen ouders ook alert te zijn. "Wij vragen u om ook thuis met uw kind in gesprek te gaan om hen bewust te maken van hun gedrag en de mogelijke gevolgen daarvan", staat in een brief aan de ouders. Het Utrechtse Bonifatiuscollege vraagt ouders of ze hun kinderen kunnen aansporen om dergelijke accounts te ontvolgen.
Rector Hanneke Schreuder van het Bonifatiuscollege noemt de accounts in een brief "zeer onwenselijk". Ze schrijft: "Het zorgt voor een gevoel van sociale onveiligheid bij onze leerlingen en medewerkers. Bovendien heeft het een aanzienlijke impact op degenen over wie de berichten gaan." Het Amadeus Lyceum spreekt van een "inbreuk op de privacy"en zegt de zaak hoog op te nemen. "Wij zullen een melding maken bij TikTok én de politie."
Het speelt inmiddels bij veel scholen in de regio, waarvan de meesten meteen al maatregelen hebben genomen, waardoor sommige accounts ook al weer uit de lucht zijn. "Gelukkig hebben we het meeste weten te achterhalen en op te lossen", schrijft bijvoorbeeld de Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven. "We zijn er als medewerkers behoorlijk druk mee geweest".

Gossip Girl

Gossip Girl is een Amerikaanse serie uit 2007 waarin een anonieme blogger roddels verspreidt op een school in New York. De serie is nu weer populair op Netflix. Een korte zoektocht op TikTok leidt al snel naar meerdere roddelaccounts op scholen die meestal de afgelopen dagen zijn aangemaakt. Het lijkt een zogenoemde copycat-trend; na de eerste berichten volgden er al snel meer.
Scholen wijzen ouders en leerlingen er nu op dat ze altijd aan kunnen kloppen bij vertrouwenspersonen op school én bij de organisatie Helpwanted. Daar bieden ze praktische hulp en persoonlijk advies aan iedereen die te maken heeft met online grensoverschrijdend gedrag. Maandag begint toevallig ook de Week tegen het Pesten. Scholen zullen die week aangrijpen om ook deze roddelkanalen te bespreken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.