Amersfoortse vissers mogen straks geen weerhaken meer gebruiken

© ANP
Amersfoort - Een primeur in Amersfoort. Sportvissers mogen daar voortaan geen weerhaken meer gebruiken bij het vissen. Dat hebben de gemeente en Hengelsportvereniging Amersfoort afgesproken bij het tekenen van een nieuwe huurovereenkomst. Amersfoort is naar eigen zeggen de eerste gemeente die zo'n verbod invoert.
Het verbod geldt nog niet meteen, maar gaat op 1 januari in. Niet alleen weerhaken, maar ook loodhoudende gewichten van boven de 15 gram gaan dan in de ban. Dat laatste omdat lood slecht is voor het milieu.
Wethouder Jonas van Lammeren laat weten blij te zijn met de nieuwe afspraken. "De hengelsport heeft veel invloed op het welzijn van vissen. Weerhaken veroorzaken leed voor dieren en het is goed dat de vereniging hier mee wil stoppen."
Bij het nieuwe visakkoord zijn ook nog een paar andere afspraken gemaakt. Zo komt er ook een verbod op het op het gebruik van bestrijdingsmiddelen in gemeentelijke wateren en zijn er afspraken gemaakt over het gebruik van leefnetten. Met dat laatste kan een gevangen vis zo diervriendelijk mogelijk worden bewaard. Op alle visbeheerplannen die de hengelsportvereniging maakt zal voortaan een ecologische toets worden gedaan door de gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.