Utrechtse uitslag senaatsverkiezing bekend

UTRECHT - Van de elf VVD-Statenleden in Utrecht heeft er één op een andere partij gestemd bij de verkiezing van een nieuwe Eerste Kamer. Dat blijkt uit de resultaten na de stemming van maandagmiddag.
VVD, CDA, PvdA, D66, GL en SGP in Utrecht claimden vooraf dat iedereen binnen hun fractie op de eigen partij zou stemmen. Toch toonde de Utrechtse uitslag maandagmiddag aan dat niet elke Statenlid zich daaraan heeft gehouden.

UITSLAG

De VVD, die in Utrecht elf zetels heeft, kreeg volgens de uitslag maar tien stemmen. Opmerkelijk is dat coalitiepartner CDA in Utrecht zes zetels heeft en zeven stemmen kreeg. Volgens de fractievoorzitter van de VVD heeft een van de liberalen per ongeluk een stem op de verkeerde partij uitgebracht.
De Partij voor de Dieren kreeg geen enkele stem, zelfs niet van haar eigen Statenlid. De SP, die vier provinciezetels heeft, heeft vijf stemmen. De overige partijen in Utrecht kregen evenveel stemmen als ze zetels bezetten in de Provinciale Staten.

EERSTE KAMER

De Statenleden van alle provincies in Nederland bepalen vandaag welke partijen er in de Senaat komen. De verkiezingsuitslag is dit jaar beladen, omdat het er om spant of het kabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV, een meerderheid in de Eerste Kamer krijgt. Mogelijk is daarbij de steun van de streng-christelijke SGP nodig.
In Utrecht werden er 47 stemmen uitgebracht. In Nederland kunnen in totaal 566 Statenleden stemmen. Het aantal inwoners per provincie bepaalt hoe zwaar een stem telt.

Utrechtse uitslag senaatsverkiezing bekend

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.