Aanval op alpaca's in Eemnes: wat betekent dit voor de honden en de eigenaar?

Eemnes - Een aanval van twee husky's bij de Gooische Alpacaboerderij in Eemnes leidde maandagmiddag tot meerdere gewonde alpaca’s. Eén alpaca overleed aan de verwondingen. Het lot van een andere alpaca is nog onzeker, de vrees is dat dit dier de aanval ook niet overleeft. Maar net zo onzeker is het lot van de husky's. Want kunnen die nog terug naar hun baasje?
In korte tijd richten de twee losgebroken honden een slagveld aan in de weide in Eemnes. Een kwartier lang rennen de dieren bijtend tussen de kudde, wat resulteert in soms ernstige wonden.
Als de honden zijn uitgeraasd, neemt een dierenarts de balans op. Naast haar een politieagent die ook is opgeroepen. Het is dezelfde politie die de eigenaren van de honden de boodschap moet brengen dat hun dieren die avond niet thuis zijn. De husky's worden in beslag genomen.
Het is het startpunt van een ingewikkeld proces, over schuldvraag en aansprakelijkheid. Want hoe zit dat met zulke voorvallen? Over het algemeen is de eigenaar van een dier aansprakelijk voor de schade die is veroorzaakt door het dier. Zelfs als de bezitter geen schuld heeft aan hoe het dier zicht gedraagt. Dat staat te lezen in het protocol voor gevaarlijke honden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van gemeenten. Elk bijtincident moet worden geregistreerd in de Basisvoorziening Handhaving (BVH) van de politie.
Muilkorf
Als het misgaat, is de gemeente vaak in eerste instantie aan zet. Om bijtincidenten te voorkomen, kunnen gemeenten maatregelen opleggen aan eigenaren van honden die gevaarlijk gedrag vertonen. Zo kunnen zij onder andere baasjes verplichten een cursus te volgen of hun hond een muilkorf laten dragen.
Van een muilkorf was maandag duidelijk nog geen sprake. Ondanks het feit dat de honden eerder ook al waren losgebroken. "Een manege in de buurt belde ons op om te vertellen dat de honden vorige week ook op hun veld waren gekomen," zegt eigenaar van de alpacaboerderij Marco Groot." Op een filmpje gemaakt is te zien hoe de husky's achter de paarden aan rennen. “Zij werden daar angstig van en gingen ook rennen, maar paarden kunnen zich beter verdedigen omdat ze groot zijn."
Aangifte
Naast de gemeente, en dus bestuursrecht, kan er ook een strafrechtelijke procedure volgen. Of dat hier het geval is, is nog onduidelijk. Wel heeft de eigenaar van de alpacaboerderij aan een van de voorwaarde daarvoor voldaan: er is aangifte gedaan. "Niet alleen omdat dit nooit meer moet gebeuren, maar ook omdat er voor mij kosten aan verbonden zijn."
Inbeslagname van in dit geval de honden, daar gaat het Openbaar Ministerie over. Hoe zien de juridische stappen eruit na een bijtincident? “Het is te complex om alle mogelijke scenario’s toe te lichten, omdat het per zaak verschilt. Het is echt maatwerk", aldus een woordvoerder van het OM.
Maatwerk, maar wel noodzakelijk, vindt advocaat dierenrecht Boissevain. "Als we als samenleving alsmaar beweren dat het ‘aan het baasje ligt’, dan moet dat baasje dus ook juridisch verantwoordelijk worden gehouden voor de schade die zijn of haar honden aanrichten", zegt Boissevain. “Als het hun eigen hond het leven kan kosten, zullen de houders van gevaarlijke honden hopelijk meer aan preventie gaan doen.”
Sorry
Of het zover komt in de zaak in Eemnes is afwachten. De eigenaar van de honden heeft na de aanval gebeld naar de alpacaboerderij om zijn spijt te betuigen. De eigenaar was ervan op de hoogte dat de husky’s eerder naar de manege waren geweest, vertelt Francis Kallenbach, die ook actief is op de alpacaboerderij. "Hij hoopte wel dat hij zijn honden terugkrijgt. Maar als die honden terugkomen, doen wij geen oog meer dicht meer."
Volgens Kallenbach gaat het inmiddels iets beter met de alpaca's, maar komt de dierenarts nog elke dag langs. "De dieren zijn nog erg getraumatiseerd. De alpaca die drachtig is, kan haar baby nog kwijtraken door alle stress. We moeten afwachten hoe het gaat lopen." Wanneer de alpacaboerderij weer opengaat, is dus nog niet duidelijk.