Kritiek op zorg in gevangenis zwelt aan

NIEUWEGEIN - De medische zorg in de Penitentiaire Inrichting in Nieuwegein is zwaar onder de maat. Dat zeggen deskundigen en drie gevangenen tegen RTV Utrecht, na de dood van een gedetineerde hartpatiënt afgelopen week.
Medewerkers van de gevangenis zouden fouten maken bij het verzorgen van de gevangenen, zeggen de gedetineeerden die een verslaggever van RTV Utrecht sprak. Ook zou het personeel laat reageren als gedetineerden om medische hulp vragen.
Hoogleraar Detentietoezicht Anton van Kalmthout voegt toe dat medische taken worden uitgevoerd door mensen die daar niet voor geschoold zijn. Bovendien is de medische dienst niet altijd beschikbaar. Hij noemt de zorg in de gevangenis voor de camera van RTV Utrecht onacceptabel en mensonwaardig.

HARTKLACHTEN

Van de dakloze man die vorige week overleed was bekend dat hij ernstige hartklachten had. Hij werd vorige week 's nachts onwel en lag de volgende morgen dood in zijn cel. Een medewerker van de gevangenis meldde aan RTV Utrecht dat de man de hele nacht lawaai had gemaakt. Volgens het personeelslid dat anoniem wil blijven heeft niemand daar op gereageerd.
De moeder en de zus van de dakloze man hebben zich inmiddels bij diens advocaat gemeld. Ze verwijten de gevangenis nalatigheid en doen aangifte van dood door schuld. Ze willen weten wat er precies is gebeurd in de laatste uren van hun familielid. GroenLinks gaat kamervragen stellen over de kwestie.

Kritiek op zorg in gevangenis zwelt aan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.