Is dit het moment om over te stappen van energiemaatschappij?

© Pixabay
Provincie Utrecht - Nu de herfst en de winter voor de deur staan, vragen veel mensen zich af of het tijd is om over te stappen van energiecontract. Zo worden bij Independer tegen het einde van de zomer steeds meer energiemaatschappijen vergeleken. Vooral ten opzichte van begin dit jaar is er flink meer animo op de vergelijkingssite, die het aantal bezoeken met driekwart zag stijgen.
Waar moet je op letten als je twijfelt om over te stappen van energiemaatschappij? Vier vragen en antwoorden rondom de energieprijzen.

Is dit het moment om over te stappen naar een vast contract?

Zowel budgetvoorlichter Nibud als de Consumentenbond wagen zich niet aan een advies voor een variabel dan wel een vast contract. "Het hangt er vanaf waar je zelf behoefte aan hebt", zegt Joyce Donat van de Consumentenbond.
"Het voordeel van een variabel contract is dat je elk moment kunt opzeggen. Het nadeel is dat de prijzen soms ineens fors omhoog gaan." Een vast contract kan er juist voor zorgen dat je voor één, drie of zelfs vijf jaar weet waar je aan toe bent. "Maar als de prijzen dan zakken, kun je daar niet van profiteren. Het blijft dus een gokje."
Naast een variabel of vast contract is er nóg een optie: een dynamisch contract. "Dan zijn de tarieven van dag tot dag anders, wat vooral gunstig is als je je stroomverbruik kunt sturen. Dan kun je stroom gebruiken op momenten dat deze het goedkoopst is."

Mijn energieleverancier heeft gebeld om me een vast contract aan te bieden. Moet ik daarin meegaan?

Ook als je serieus nadenkt over een vast contract, is het niet per se verstandig om op telefoontjes van energiemaatschappijen in te gaan, zegt de Consumentenbond. "Reageer nooit direct, maar doe eerst zelf onderzoek. De bellers zijn erop getraind om jou zo snel mogelijk over te halen", zegt Donat van de Consumentenbond. Er zijn veel vergelijkingssites waar je kunt kijken welke energiemaatschappij de gunstigste tarieven biedt voor jouw situatie.
Als je vervolgens iets beter beslagen ten ijs komt, kun je vervolgens zelf ook je energieleverancier bellen, tipt Donat. "Dan kun je de tarieven die je online hebt gezien voorleggen met de vraag: wat kunnen jullie me bieden."

Gaan de prijzen straks weer stijgen?

Dat is de grote vraag, ook de beste econoom of energie-expert heeft immers geen glazen bol. Toch zijn er wel wat onzekere factoren. Zo wordt er vanaf komende zondag geen gas meer uit Groningen gehaald. Ook is er nog altijd oorlog in Oekraïne, waardoor Nederland vooral afhankelijk is van gas uit Noorwegen, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten.
Toch staat Nederland er deze winter goed voor, zegt Gasunie-directeur Barn Jan Hoevers tegen de NOS. "De gasopslagen zijn bijna voor 100 procent gevuld en dat is aan het begin van de winter de beste positie die je je gegeven de omstandigheden kan wensen."
Volgens de Consumentenbond en Independer is dit wel een vraag die leeft. "Mensen willen voor de winter hun contract vastzetten, omdat de prijzen dan vaak stijgen", zegt Joris Kerkhof van Independer. "Maar wat ook meespeelt is dat vanaf januari het prijsplafond afloopt en veel energiebedrijven daar nu in ieder geval nog onder zitten. Dit is daarom wel het moment waarop mensen een jaarcontract willen afsluiten."

Zijn er naast de prijs nog meer dingen waar je op moet letten als je overstapt?

"Er zijn leveranciers die bonussen geven, maar die krijg je dan pas aan het eind van het contract uitgekeerd", waarschuwt Joyce Donat van de Consumentenbond. "Daar moet je goed op letten, want als je dat niet in de gaten hebt is je maandprijs hoger dan je vooraf verwachtte."
Verder kunnen mensen naast prijs ook een afweging maken voor bijvoorbeeld duurzaamheid. "En het is ook altijd goed om even te kijken of het een betrouwbare partij is, bijvoorbeeld door de reviews te bekijken. Wel is het zo dat er over energiemaatschappijen in het algemeen veel klachten zijn. Vaak gaan die over klantenservice, afrekeningen die te laat worden gedaan en agressieve werving. Maar als je nog nooit van een maatschappij gehoord hebt, is het wel verstandig om even op internet te kijken of het wel een legitiem bedrijf is."
Tot slot heeft Donat nog een tip voor mensen met zonnepanelen. "Kijk niet alleen naar de levertarieven, maar ook naar de teruglevertarieven, dus het bedrag dat je moet betalen om stroom terug te leveren aan het net."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.