Teeven: Onderzoek dode in cel niet zinvol

NIEUWEGEIN - Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vindt het "niet zinvol" om het overlijden van iemand die in een cel is gestorven ook nog eens steevast onafhankelijk te laten onderzoeken.
Dat zei hij in antwoord op Kamervragen van GroenLinks wegens een verdacht sterfgeval in Nieuwegein.
Veel mensen sterven in de cel gewoon een duidelijk natuurlijke dood. Het aantal sterfgevallen in detentie is met ongeveer 30 tot 35 overledenen al jaren stabiel, zegt Teeven.
Alle gevallen worden al door een eigen commissie van justitie bekeken en de bevindingen gemeld aan de verantwoordelijke inspectie, die bepaalt of een overlijden in de cel nader onderzocht moet worden.

LAWAAI

Teeven noemde de dood van een gevange in Nieuwegein "buitengewoon tragisch", maar de man zou zelf niet gemeld hebben dat hij onwel was.
Een medewerker van de gevangenis meldde eerder aan RTV Utrecht dat de man de hele nacht lawaai had gemaakt. Volgens het personeelslid dat anoniem wil blijven, reageerde daar niemand op.
De moeder en zus van de man willen aangifte doen tegen de gevangenis, maar dat is uitgesteld. De advocaat van de familie krijgt zoveel meldingen van soortgelijke gevallen, dat hij eerst nader onderzoek wil doen.

Kamervragen over dode in cel Nieuwegein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.