"Vingerafdrukken nog jaar in database"

UTRECHT - Nederlanders die de komende maanden een nieuw paspoort aanvragen, moeten nog steeds hun vingerafdrukken afstaan. Die worden ook nog zeker een jaar opgeslagen. Dat zegt minister Donner van Binnenlandse Zaken.
De reden voor de opslag is dat de apparatuur bij de gemeenten niet geschikt is om de vingerafdrukken goed te verwijderen. Volgens technologiesite Webwereld heeft Donner een bedrijf ingehuurd om te onderzoeken hoe de vingerafdrukken het meest efficiënt kunnen worden weggehaald.
Daarnaast moet Donner de wet geschikt maken voor het nieuwe beleid. Dat kost ook tot zeker 2012. Vingerafdrukken blijven overigens wel nodig voor een paspoort. Ze zullen in de toekomst niet meer bij de gemeente worden opgeslagen, maar komen wel op de chip op het reisdocument.

GEMEENTERAAD

De gemeenteraad van Utrecht had de Tweede Kamer via een motie van D66-raadslid Klaas Verschuure opgeroepen om af te zien van de centrale opslag. Andere gemeenten zoals Amersfoort sloten zich bij de oproep aan.
De gemeenten zijn bang voor misbruik van de database door de overheid en vrezen hackers en kregen uiteindelijk steun van de Tweede Kamer. De opslag was ook niet verplicht door de Europese Unie.

AARON

Eerder was de Utrechtse student Aaron Boudewijn al tegen de vingerafdruk in het geweer gekomen. Voordat hij zijn zaak voor de rechter had kunnen brengen, overleed hij op mysterieuze wijze.
Minister Donner hoopt nog wel een centrale, landelijke database met vingerafdrukken te laten bouwen. Niet duidelijk is of hij daarvoor de Tweede Kamer aan zijn zijde vindt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.