Maarten 80! Van Rossem Vertelt over opkomst van de welvaart en van luxe producten

De komst van koffiezetapparaten waren een teken van de nieuwe luxe
De komst van koffiezetapparaten waren een teken van de nieuwe luxe © RTV Utrecht
Amerongen - Geboren in 1943, groeide Maarten op in magere tijden. Terugdenkend aan die tijd, rekent hij uit dat tot zeker eind jaren vijftig het leven er aardig armoedig uitzag: "de lonen werden laag gehouden en tot begin jaren '50 waren zelfs veel producten nog op de bon. Als laatste verdween koffie van de bon, het was toen al 7 jaar na de oorlog".

Maarten wordt deze maand 80! Daarom maken we de komende weken afleveringen van zijn programma over belangrijke thema’s die speelden in die afgelopen 80 jaar. Van emancipatie tot woningnood, van wederopbouw tot populisme. We sluiten de serie af met een blik op de toekomst. Met deze week de opkomst van de welvaart. Een thema dat voor Maarten persoonlijk heel erg samenhing met de komst van een koffiezetapparaat in het gezin Van Rossem.

Pas als Maarten nagenoeg volwassen is, voelt hij thuis dat het financieel wat beter gaat. "Totaal onverwachts kwam mijn vader met een koffergrammofoon, niet veel later gevolgd door een koffiezetapparaat. Op dat moment het ultieme gevoel van welvaart, een apparaat dat het zelf met de hand koffie zetten vervangt."
De komst van koffiezetapparaten waren een teken van de nieuwe luxe

'Het leven is te kort om slechte koffie te drinken'

Eén van de belangrijkste koffiezetapparaten uit die tijd - maar tegenwoordig weer helemaal terug! - is de in Amerongen gemaakte Moccamaster. Bedacht door industrieel ontwerper Gerard Smit, met als belangrijkste idee dat "het leven te kort is om slechte koffie te drinken" ontwierp hij een koffiezetapparaat dat precíes de juiste zettemperatuur had. Te koud gezette koffie wordt namelijk zuur, te heet gezette koffie bitter.
Zijn ontwerp uit 1968 is nog altijd de standaard, zij het wat aangepast aan de moderne tijd. "En", lacht directeur Ina ten Donkelaar - zelf al 55 jaar werkzaam bij het bedrijf dat de Moccamaster maakt - "de gaatjes in het filter worden niet meer één voor één geboord hoor".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.