Utrecht wil duizenden woningen bouwen

UTRECHT - Utrecht wil op verschillende plekken in de stad zo'n zes- tot tienduizend woningen bouwen. De gemeente heeft dertien locaties op het oog en wil die eventueel samen met projectontwikkelaars bebouwen.
De gemeente heeft in het Dynamisch Stedelijk Masterplan locaties bekeken bij onder meer de Veemarkt, de Jaarbeurs en het Merwedekanaal.
Bij sommige locaties zal de komst van woningen eenvoudig gaan terwijl de gemeente denkt dat op andere plekken het nog jaren duurt voor er huizen komen. Zo moet in Leidsche Rijn eerst de asfaltfabriek weg voor woningbouw mogelijk is en staat de Rioolwaterzuivering bij Ondiep de komst van huizen daar in de weg.
De locaties voor woningen zijn mede gekozen door middel van een nieuwe manier van inspreken. Inwoners van Utrecht konden digitaal met de gemeente meepraten via een website. Deze vorm van inspraak was een idee van wethouder Harrie Bosch.

DERTIEN LOCATIES


Belastingkantoor

De gemeente wil zo snel mogelijk dat het leegstaande belastingkantoor aan de Gebrandystraat onder handen wordt genomen.
Cartesiusdriehoek
Vóór 2018 is grootschalige ontwikkeling niet mogelijk. Wel is een groot deel van het terrein en de gebouwen verhuurd. De gemeente speelt hierin een regisserende rol.
Jaarbeurskwartier
De gemeente moet dit terrein gaan ontwikkelen in het kader van de plannen rond het Stationsgebied. Dat gaat volgens de gemeente de komende vijf jaar niet gebeuren.
KPN-terrein Rubenslaan
Dit terrein komt in 2016 beschikbaar. Woningbouwvereniging SSH is de huidige eigenaar en houdt de ontwikkeling in de gaten.
Kruisvaartkwartier
Wordt door makelaars onder handen genomen. Herontwikkeling binnen vijf jaar is daarbij haalbaar.
Leeuwesteyn Zuid
Zolang de asfaltcentrale hier nog staat, zullen er geen woningen verrijzen. Mocht de fabriek ooit verhuizen dan kan er gebouwd worden. Herontwikkeling binnen vijf jaar wordt niet verwacht.
Merwedekanaalzone Noord
Voor dit gebied tussen het centrum en Kanaleneiland in wordt met het Rijk onderhandeld over de aankoop van het defensieterrein bij de Overste den Oudenkazerne. Binnen vijf jaar moet hier worden gebouwd.
Merwedekanaalzone Zuid
De gemeente heeft grond in dit gebied en werkt dus hard aan de ontwikkeling ervan. De prostitutiezone bij de Europalaan is wel een belemmering voor de komst van nieuwe woningen. De gemeente moet de komende vijf jaar actief optreden om het gebied voor nieuwbouw geschikt te maken.
Rioolwaterzuivering aan de Vecht
Op de plek van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) aan de Vecht tussen Ondiep en Overvecht kunnen huizen komen. Maar dan moet volgens de gemeente wel eerst de zuiveringsinstallatie weg en dat is op dit moment te duur. Herontwikkeling van het gebied zal naar mening van de gemeente binnen vijf jaar plaatsvinden.
Rotsoord
Dit gebied is al volop in ontwikkeling. De gemeente neemt een regisserende rol aan.
Spoorzone Tweede Daalsedijk
In dit gebied moet nog veel gebeuren qua sloop van gebouwen en sanering van de bodem. Tijdelijke huisvesting van studenten behoort tot de mogelijkheden. De gemeente wil stimuleren dat binnen vijf jaar het gebied flink wordt aangepakt.
Veemarkt
Binnen vijf jaar zullen hier, als het aan de gemeente ligt, waarschijnlijk woningen komen.
Welgelegen
Als het stadskantoor volgens de huidige planning in 2014 wordt opgeleverd, komen meerdere kantoorgebouwen in Welgelegen vrij. Die kunnen misschien worden herontwikeld.

Wethouder Bosch: "Tot 2030 geen bouw in buitengebied"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.