Kom achter je spelcomputer vandaan: dit kun je óók doen in de herfstvakantie

© Kasteel de Haar
Provincie Utrecht - De eerste vakantie van het nieuwe schooljaar is begonnen. Buiten wordt het steeds frisser en de kans op een bui wordt steeds groter. Maar vervelen hoef je je in de provincie deze week niet.
Natuurlijk kun je naar een speelparadijs, zwembad of bioscoop. Maar denk ook eens aan deze uitjes:

Lego

Legofanaten kunnen deze week hun hart ophalen. Fans van de kleine steentjes kunnen in de Utrechtse Jaarbeurs vanaf woensdag terecht voor Lego World. De bezoekers kunnen zich vergapen aan levensgrote bouwwerken en kinderen kunnen zich onder meer uitleven op een stormbaan.
Wie niet in de buidel wil tasten, kan op 20 en 21 oktober in Leerdam terecht voor Brickfreaks. Het lokale lego-evenement bestaat inmiddels tien jaar en is opgericht door twee echte liefhebbers. Uiteraard wordt er weer gewerkt aan een groot diorama en mogen alle bezoekers ook zelf met de blokjes spelen. De vorige editie trok ongeveer 4500 bezoekers.
Nog meer Lego: in de passage van Belcour in Zeist zijn deze week meer dan 250.000 steentjes gebruikt voor ‘Lego Incidentencity’. Het is een initiatief van de brandweer. In de ‘minirampenstad’ zie je onder meer wat er gebeurt als er brand ontstaat en wat je kan doen om die te voorkomen.

Musea

Veel musea in de provincie hebben in de herfstvakantie speciale programma’s voor kinderen. Zo kun je in het Spoorwegmuseum in Utrecht terecht voor Techlab XL. Met spannende experimenten en demonstraties leer je alles over de techniek achter de trein.
In Museum Speelklok kan je naar Belle en het Beest. In de veertig minuten durende voorstelling moet het Beest de liefde vinden voordat het muziekdoosje stopt met spelen. Zal hij Belle vinden en weer terug veranderen in een prins?
In Utrecht zijn meer speciale programma's voor kinderen. In het Centraal Museum, Utrechts Archief, Spoorweg Museum, Universiteitsmuseum, Museum Speelklok en Kasteel de Haar doen 28 oktober mee aan de Museumnacht Kids. Na sluitingstijd is een speciaal programma met spannende speurtochten en workshops.

Kastelen

Over Kasteel de Haar gesproken. In het ‘mooiste gebouw van Nederland’ heeft de baron een probleem. In de speurtocht ‘de barons beestenboel’ moet je de baron helpen om beesten die op allerlei plekken in zijn kasteel zitten weer naar buiten te krijgen.
Kasteel Amerongen organiseert op 17, 18 en 19 oktober een zaklampentocht. Om 19.00 uur ‘s avonds ga je met een zaklamp samen met een rondleider door een pikdonker kasteel. “Best een beetje spannend”, laten ze daar weten. “Maar we gaan geen enge dingen doen”.

Theater

Ook dit jaar zijn ze er weer: de Herfststukjes in Stadsschouwburg Utrecht, Flint, De Lieve Vrouw, Aan de Slinger, Theater Kikker, Bibliotheek Utrecht, De Veerensmederij en Podium Hoge Woerd zijn deze week speciale voorstellingen voor kinderen.
Zo is er al een voorstelling voor baby’s vanaf zes maanden, maar zijn er ook voorstellingen voor kinderen van acht jaar en ouder.

Natuur

Kastanjes poffen, herfstblaadjes drogen of je broertje bekogelen met een beukennootje. De Utrechtse natuur is natuurlijk prachtig deze herfst. De Lage Vuursche, Amelisweerd, de Grebbeberg: het bos is vaak niet ver weg.
Of neem een kijkje in IJsselstein, waar je mogelijk de ‘Boom van het Jaar’ ziet. De 250 jaar oude rode beuk bij het Kasteelpark behoort tot de absolute topfavorieten en hoort morgen of het de overwinning heeft binnengesleept.
Kijk wel van tevoren eventjes wat voor weer het wordt. De eerste dagen van deze week lijkt het nog niet veel te gaan regenen. Maar de voorspellingen voor later deze week zijn somber.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.