Lego niet voor volwassenen? 'Eerst hadden we een klein verdomhoekje, maar nu niet meer'

© RNU
Utrecht - De Jaarbeurs in Utrecht is deze week een walhalla voor legofans. Er is een legodouche, een legoglijbaan en overal staan grote bouwwerken. Wie denkt dat het speelgoed alleen voor kinderen is, heeft het mis. "Je kan het zo gek niet bedenken, maar je kan het maken met lego."
Bas Mozes is een week lang elke dag ruim twee uur onderweg vanuit West-Friesland naar de Jaarbeurs en terug, voor Lego World. In een hoek voor hobbybouwers presenteert hij een Hollands landschap, waar hij met andere legofans twee jaar aan gewerkt heeft. Lego is niet zomaar speelgoed voor kinderen, volgens hem. "De opties zijn eindeloos. Je haalt het uit elkaar en bouwt iets nieuws."
Lego is niet alleen maar speelgoed voor kinderen
Dagelijks trekt lego World deze week zo'n 15.000 bezoekers. Uiteraard zijn er veel ouders met kinderen die hun ogen uitkijken. Toch verbaast het Bas niks dat het speelgoedblokje ook steeds populairder bij volwassenen lijkt te worden: "Als je om je heen kijkt hier. Je kan het zo gek niet bedenken, maar je kan het maken met lego. Volwassenen vinden dat ook leuk."
Mensen zoals Bas noemen ze hier AFOL's: Adult Fans of Lego. Deze bouwers werken vaak meerdere maanden, soms jaren, aan iets om dat uiteindelijk hier te laten zien.

Jongste bouwer

De jongste AFOL van de twintigste editie van Lego World is Tom van Lieshout uit Lopik. Drie jaar geleden werd hij op de beurs geïnspireerd om grote bouwwerken te maken. "Ik zag technieken waar ik meer over wilde weten", vertelt de 16-jarige bouwer. En dat hebben zijn ouders geweten ook: "Ik heb de werkkamer van mijn vader helemaal overgenomen." De jonge bouwer hoopt met zijn bouwwerken anderen te inspireren om grote legowerken te gaan bouwen.
© RTV Utrecht
De AFOL-hoek wordt elk jaar groter. "Ze beginnen steeds beter door te krijgen dat heel veel volwassenen ook gewoon legoën. Eerst hadden we een klein verdomhoekje, maar nu niet meer", legt Jourian Bax uit. Samen met een paar vrienden heeft hij drie jaar aan een piratenthema gewerkt. Grote koloniale forten, eilanden en vooral de bestuurbare vlaggenschepen trekken veel bekijks. "Ik kan niet tekenen of beeldhouwen, maar in lego kan ik wel mijn ei kwijt."

Meer vrouwen

Iets verderop staat Simone Mast. Van de plastic stenen maakt ze prachtige bloemen en planten. Sommigen zijn nauwelijks van echt te onderscheiden. "Ik ben pas begonnen met legoën toen mijn eigen kinderen ermee begonnen. Wij hadden vroeger thuis geen lego." Een groot gemis vindt ze. Want terwijl haar kinderen nu "oud" zijn, legoën zij en haar man nog met veel plezier. Wel mogen wat haar betreft nog iets meer vrouwen hun weg naar lego vinden. "Dit is niet alleen een mannending. Vrouwen kunnen ook echt hele mooie creaties maken."

Meer bouwers

De bouwers denken dat nog steeds te veel mensen het idee hebben dat lego voor kinderen is. De puberteit wordt onder de AFOL's in jargon zelfs dark ages genoemd, omdat veel mensen in deze fase hun interesse in lego verliezen. "Zonde", vindt Bas. Mensen zijn volgens hem te creatief om niet met lego bezig te zijn. Voor mensen die echt denken dat lego alleen voor kinderen is, heeft hij een boodschap: "Kom eruit. Kom uit de kast. Ga bouwen. Laat je fantasie los."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.