Locomotief uit Utrechts Spoorwegmuseum wordt nagemaakt (en deze gaat wél als een trein)

© RTV Utrecht
Utrecht - Een van de bekendste stoomlocomotieven in het Spoorwegmuseum in Utrecht krijgt een dubbelganger. Jarenlang is gewerkt aan een schaalmodel dat wél gaat rijden, in tegenstelling tot het origineel. De kopie komt te staan in familiepark Landgoed Nienoord in Groningen.
Locomotief Spoorwegmuseum nagebouwd voor familiepark in Groningen
Ronald Smits heeft onder de locomotief gelegen, er bovenop gezeten gezeten. Hij maakte tekeningen en zocht alles op wat hij maar over de locomotief kon vinden. Smits is voorzitter van Nienoord Spoorwegen, een Gronings familiepark met miniatuurtreinen. Peter-Paul de Winter van het Spoorwegmuseum zag Smits aan het werk. "Hij is hier een aantal keren dagen geweest om de locomotief minutieus op te meten."
"Het bouwen van een replica betekent dat je ook de techniek verkleint en kopieert", legt Smits uit. "De machines werken dus zoals in de originele locomotief. Na onderzoek zijn ze met een aantal mensen nog drie jaar bezig geweest. Ze hebben dat fantastisch gedaan."
Volgens De Winter heeft Smits het project in gang gezet. In 'zijn' familiepark rijden meerdere kleine treinen. Er ligt een spoor door het hele park, er zijn verschillende stationnetjes en een heus remisegebouw. Bezoekers kunnen meerijden in wagonnetjes achter de trein. Doel is om te laten zien hoe het spoor in de vorige eeuw functioneerde. De beeldbepalende locomotief uit het Utrechtse museum kon niet langer ontbreken.

Origineel met pensioen

De Winter is enthousiast over het project. "De locomotief in het Spoorwegmuseum kan niet meer rijden. Hij is echt met pensioen. Het is natuurlijk leuk dat je als liefhebber hem in Nienoord toch kan zien rijden."

De Jumbo 3737 die in het Spoorwegmuseum staat, werd gebouwd in 1911. Zijn naam heeft hij te danken aan het formaat. In vijftig jaar tijd legde de locomotief zo'n drie miljoen kilometer af. In 1958 rijdt hij voor het laatst van Geldermalsen naar het Spoorwegmuseum. Daarmee kwam een einde aan zogenaamde stoomritten in Nederland.

Vanaf aankomend voorjaar gaat het kleinere broertje rijden in Nienoord. De Winter wil dan zelf een kijkje nemen en een ritje maken. "Ik doe niks aan kracht of respect af voor wat er gemaakt is. Maar het icoon van de vaderlandse spoorweggeschiedenis staat natuurlijk in het Spoorwegmuseum in Utrecht", besluit hij met een lach.
Dit verhaal is gemaakt in samenwerking met RTV Noord.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.