Donner: "Geen geld voor NHM in Soestdijk"

UTRECHT - De directie van het Nationaal Historisch Museum (NHM) denkt niet dat het museum er nog komt. Dat blijkt uit een zaterdag verschenen interview in de Volkskrant.
Volgens de directeuren Erik Schilp en Valentijn Byvanck is er geen meerderheid in de Tweede Kamer die het museum wil behouden. Daarbij negeert minister Donner van Binnenlandse Zaken het plan om het museum onder te brengen in het leegstaande Paleis Soestdijk, zo zeggen ze.
Schilp: "Mijn indruk is dat Donner er niet aan wil". "Elk verzoek om te praten wordt onbeantwoord gelaten. Ik trek de conclusie: men wil niet."

DONNER

In het radioprogramma TROS Kamerbreed zei Donner zaterdag dat Paleis Soestdijk een optie is voor het Nationaal Historisch Museum, maar dat er dan wel 90 tot 100 miljoen euro nodig is om het daarvoor geschikt te maken. Dat geld heeft de minister niet. Het museum zou moeten laten zien hoe het dat bedrag bij elkaar kan krijgen.

DEPENDANCE

Het NHM als een museum met reizende tentoonstellingen noemde Donner aantrekkelijk. In een tijd dat musea door bezuinigingen met sluiting worden bedreigd, moet je "drie keer achter je oren krabben" voordat je geld steekt in een nieuw museum, aldus de minister. Hij opperde nog de mogelijkheid dat het NHM een dependance wordt van een ander museum, zoals het Rijksmuseum.
Zes jaar nadat onder anderen SP-Kamerlid Jan Marijnissen met het initiatief was gekomen, vindt ook de Kamer het NHM niet meer zo belangrijk, aldus Schilp. "Dat is niet alleen een historische vergissing, het zou ook een schandelijke verkwisting zijn van belastinggeld.''
Het NHM zou zich aanvankelijk vestigen in een eigen pand in Arnhem, maar het kabinet besloot vorig jaar af te zien van de bouw ervan. De organisatie krijgt nog wel geld voor reizende exposities en een website.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.