Baarnse raadsleden zien kans voor honderden nieuwe woningen: 'Ik bekijk liever het grote plaatje'

Raadsleden Valentijn Brinkman (PvdA) en Hanneke Struijk-Cramer (D66).
Raadsleden Valentijn Brinkman (PvdA) en Hanneke Struijk-Cramer (D66). © RTV Utrecht / Joost Danvers
Baarn - Raadsleden in Baarn hebben een nieuwe locatie op het oog voor de bouw van 200 tot 500 nieuwe woningen. Op een strook grond tussen de Geerenweg en de sportvelden langs de A1 zou volgens Valentijn Brinkman (PvdA) en Hanneke Struijk-Cramer (D66) op den duur best eens een betaalbare woonwijk kunnen verrijzen. Het is een schuifpuzzel die ze de gemeente willen laten maken.
De Geerenweg leidt doorgaand verkeer in Baarn langs een bedrijventerrein, sportpark Ter Eem, de educatieve tuintjes van de Groene Inval en een volkstuinvereniging. Achter een tankstation ligt een voormalige vuilstort met afgedekte grond die zwaar verontreinigd is. Volgens Struijk en Brinkman, in de gemeenteraad coalitiegenoten, is in het gebied op dit moment zoveel beweging dat ze het college van Baarn om een onderzoek vragen.

Kansen in kaart

Struijk benadrukt dat met zo'n onderzoek de kansen voor het gebied in kaart worden gebracht. "We krijgen als gemeenteraad vaak kleine projectjes voorgelegd waar we dan tot in detail over vergaderen. Laten we dit gebied nu eens in zijn totaliteit bekijken. We hebben in Baarn weinig ruimte om te bouwen en een enorm sportterrein dat het resultaat is van jarenlang uitbreiden. We hebben het hier grotendeels over gemeentegrond. Het is tijd dat we er een langetermijnvisie voor opstellen."
Op de strook grond tussen de Geerenweg en de snelweg A1 is op dit moment veel aan de hand. Zo is de lokale tennisclub bezig de tennishal aan te kopen en om te vormen tot racketcentrum voor tennis, badminton en padel. Binnen de drie voetbalclubs van Baarn is al meer dan eens het woord 'fusie' gevallen en woningcorporatie Omthuis zoekt een nieuw kantoor buiten het gebied. Verderop langs de A1 zijn onder de noemer 'Baarnsche Zoom' al plannen om 500 woningen te bouwen en bedrijventerrein Noordschil uit te breiden.

Puzzelen met schaarse ruimte

Volgens Struijk biedt dat mogelijkheden die de gemeente zou moeten beoordelen. "Sport verandert. Als een voetbalclub overstapt op kunstgras kun je velden intensiever gebruiken en heb je er minder van nodig. Binnen de gravelbaan van de atletiekvereniging ligt een grasveld dat bijna niet wordt bespeeld. Zo kun je met de schaarse ruimte puzzelen."
"Dit is het moment om daarover in gesprek te gaan", zegt Brinkman. "Als sportverenigingen er ook wat in zien, kunnen we bijvoorbeeld onderzoeken of er achter het Baarnsch Lyceum plaats is voor nieuwe velden."

Steeds enthousiaster

Brinkman en Struijk hebben bewust nog geen contact met de bedrijven en organisaties opgenomen. Dat willen ze juist zorgvuldig door de gemeente laten doen. Zelf werden ze in hun onderlinge overleg naar eigen zeggen steeds enthousiaster over het gebied.
"We zouden het ook niet voorstellen als we er geen muziek in zouden zien", zegt Struijk. Of de gemeenteraad erin meegaat, durft ze op dit moment nog niet te voorspellen. Eerder lieten VoorBaarn en de ChristenUnie zich kritisch uit. "Het is ze te abstract, te groot", legt Struijk hun woorden uit. "Wat is nou het plan, vragen ze."

Over tien jaar

"Ja, dat is dus het hele idee", zegt Brinkman. "We vullen nog helemaal niets in, ik wil ook helemaal niet op de stoel van een projectontwikkelaar gaan zitten. Als raadslid moet je nu onderwerpen op de agenda zetten waar je over tien jaar knopen over doorhakt. We hebben ruimte voor woningen nodig. Je kunt wel steeds debatteren over postzegeltjes bouwgrond met zeven woningen, maar ik bekijk liever het grote plaatje."
Morgenavond dienen Brinkman en Struijk een motie in die burgemeester en wethouders oproept om met een toekomstvisie te komen. Als minstens tien van de negentien raadsleden voor stemmen is de motie aangenomen. "Het wordt spannend, half-half", schat Struijk. "Ik zou het raar vinden als ze geen onderzoek willen", vult Brinkman aan. Struijk: "Uiteindelijk gaat het de gemeente geld opleveren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.