GL: debat over medische zorg gevangenis

DEN HAAG/NIEUWEGEIN - GroenLinks wil een debat met staatssecretaris Teeven van Justitie over de medische zorg en sterfgevallen in gevangenissen.
De partij vraagt het debat aan naar aanleiding van een uitzending op Radio 1. Daarin vertelde RTV Utrecht-verslaggever Jildou van Opzeeland over de gebeurtenissen in de gevangenis in Nieuwegein en de reportages die ze daarover heeft gemaakt.
Vorige week overleed een gevangene in zijn cel in Nieuwegein. Van de dakloze man was bekend dat hij ernstige hartklachten had. Hij werd vorige week 's nachts onwel en lag de volgende morgen dood in zijn cel. Een medewerker van de gevangenis meldde aan RTV Utrecht dat de man de hele nacht lawaai had gemaakt. Volgens het personeelslid dat anoniem wil blijven heeft niemand daar op gereageerd.
De advocaat van de gaat maandag aangifte doen van dood door nalatigheid.

ONDERMAATS

De medische zorg in de Penitentiaire Inrichting in Nieuwegein is zwaar onder de maat, zeggen deskundigen en drie gevangenen tegen RTV Utrecht. Medewerkers van de gevangenis zouden fouten maken bij het verzorgen van de gevangenen. Ook zou het personeel laat reageren als gedetineerden om medische hulp vragen.

ONACCEPTABEL

Hoogleraar Detentietoezicht Anton van Kalmthout stelt dat medische taken worden uitgevoerd door mensen die daar niet voor geschoold zijn. Bovendien is de medische dienst niet altijd beschikbaar. Hij noemt de zorg in de gevangenis onacceptabel en mensonwaardig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.