Monsters in de stad Utrecht vieren 20 jarig bestaan stripcollectief de Inktpot

Monsters Achter de Dom in Utrecht
Monsters Achter de Dom in Utrecht © Niels Bongers
Utrecht - Een boek met Utrechtse monsters en exposities op verschillende plekken in de stad. Het Utrechtse stripcollectief de Inktpot bestaat 20 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd. Het begon allemaal met een stripblad. Twee decennia geleden rolde het eerste exemplaar van de persen. Het is genoemd naar het iconische hoofdkantoor van de NS (nu van Prorail) en naar een van de attributen van pentekenaars.
Monsters in de stad Utrecht vieren 20 jarig bestaan stripcollectief de Inktpot
Een paar tekenaars van het Utrechtse universiteitsblad droomden van een podium voor hun vrije werk en besloten de handen in een te slaan. Niet lang daarna was stripblad De Inktpot geboren. Een van de oprichters is Nico Stolk: "Het werd een blad over Utrecht, door Utrechtse tekenaars. Het werd een soort cult, een stad met een eigen stripblad, ik denk dat we het eerste op de wereld waren."
Een van de covers van striptijdschrift De Inktpot
Een van de covers van striptijdschrift De Inktpot © Stripcollectief De Inktpot
Maar ondanks het aanvankelijke enthousiasme van het publiek, was het blad geen lang leven beschoren, de markt was te klein. Na een paar jaar besloot het collectief van koers te veranderen en stripboeken te gaan maken over echt Utrechtse onderwerpen. Zoals over de patroonheilige Sint Maarten. Stolk: "Dit werd eigenlijk wel een grote hit, want het is ieder jaar Sint Maarten. Het is een wonderbaarlijke man. Hij deed aan exorcisme, kon doden tot leven wekken, hij was echt wel een held. Je moet minstens twee doden tot leven brengen wil je een heilige worden. Eentje is een toevalstreffer, bij twee ben je wel een echte. Hij was in zijn tijd in Europa bijna een soort popster, zo beroemd was hij. Zijn beroemdste daad is het snijden van zijn mantel, het delen van wat je hebt. Ik vind dat wel heel mooi. Christenen praten over dat je moet delen, maar hij deed het gewoon. Dat is waarschijnlijk wat mensen heeft geraakt. Je moet er niet alleen over praten, maar het doen."
Sint Maarten geeft de helft van zijn mantel aan een bedelaar
Sint Maarten geeft de helft van zijn mantel aan een bedelaar © Albo Helm
Stripboeken over historische onderwerpen zoals de Vrede van Utrecht en 900 jaar Utrecht volgden. En dan nu een boek over Utrechtse monsters, met griezels die soms historisch zijn, soms gebaseerd op legendes en volksverhalen en soms zijn ontsproten aan de fantasie van de tekenaars. Maar altijd verbonden aan een plek in de stad. Brigida Almeida is een van de monstertekenaars. Een van haar monsters woont op landgoed Amelisweerd, het monster van de A27. Het andere houdt van zwemmen, het Kwakelmonster: "Ik heb een kleinkind dat van zwemmen houdt en dat naar zwembad de Kwakel gaat."
Het werk van stripcollectief De Inktpot is op verschillende plekken in de stad te bekijken, zoals het Lepelenburg. En ter ere van het 100-jarig bestaan van het tijdschrift Oud-Utrecht laten 10 tekenaars hun visie zien op de stadsgeschiedenis tot en met 29 december in de foyer van ZIMIHC theater Stefanus in Overvecht.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 uur en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.