Dienstregelingen ov vrij voor app-bouwers

UTRECHT - Ov-informatieverstrekker 9292 gaat komend najaar data van openbaarvervoerbedrijven vrijgeven.
Het gaat onder meer om gegevens over dienstregelingen van bus, trein, tram, metro en veerboten. De data kunnen worden gebruikt door bijvoorbeeld bouwers van applicaties (apps) voor smartphones of tabletcomputers. Dat maakte 9292 zondag bekend.
Het bedrijf wil met deze stap 'bijdragen aan een bredere toegankelijkheid van het openbaar vervoer en een betere benutting van het fijnmazige ov-systeem dat Nederland rijk is'.
9292 gaat in gesprek met ov-bedrijven, overheden, juristen en andere deskundigen over hoe het systeem van 'open data' vorm te geven. De onderneming gaat er vanuit dat de brede beschikbaarheid van ov-gegevens het gebruik van multimodale reisinformatie kan bevorderen. Een voorbeeld hiervan is een gecombineerde reis van auto en openbaar vervoer die kan worden uitgestippeld aan de hand van verkeersinformatie en ov-informatie.
9292 geeft informatie voor het reizen met het openbaar vervoer. Dat gebeurt via internet, mobiel internet, apps voor mobiele telefoons en telefoonservice. In samenwerking met ANWB.nl en NS.nl gaf 9292 in 2010 meer dan 124 miljoen reisadviezen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.