Aantal Utrechtse schoolbibliotheken in jaar tijd meer dan verdubbeld

© Bibliotheek Utrecht
Utrecht - Het aantal bibliotheken op school in Utrecht is dit jaar meer dan verdubbeld van 15 naar 40 locaties. Met de verdubbeling komen momenteel in totaal 7500 Utrechtse scholieren makkelijker in contact met boeken.
Het is een voorbeeld van de nauwere samenwerking tussen bibliotheken en scholen waarvoor de komende drie jaar landelijk nog eens 74 miljoen euro extra beschikbaar komt. Dat maakten demissionair minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vandaag bekend tijdens hun werkbezoek aan de basisschool De Kaleidoskoop op Kanaleneiland.
Met het project Bibliotheek Op School zetten bibliotheken, de gemeente en scholen zich in gezamenlijk in om leesplezier en de leesvaardigheid bij kinderen te vergroten. Op elk van de 40 scholen is een gevarieerd pakket aan nieuwe boeken afgeleverd om de bestaande collecties uit te breiden, zowel leesboeken als informatieve boeken.
Daarnaast komt een medewerker van de bibliotheek, een lees-mediaconsulent, wekelijks vier uur op scholen en kinderdagverblijven langs om kinderen wegwijs te maken. Om de doorstroom te verbeteren zijn de collecties op school qua samenstelling en indeling vergelijkbaar als die van de bibliotheken.
Het zijn nu nog hoofdzakelijk basisscholen die een bibliotheek zijn begonnen, inmiddels zijn er ook twee middelbare scholen en een speciaal onderwijs-locatie met een eigen bibliotheek. Met het toegezegde budget kan er in Utrecht op dezelfde lijn doorgepakt worden naar idealiter een bibliotheek op elke schoollocatie, zo hoopt Bibliotheek Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.