"Overlijden schuld van gevangenis"

NIEUWEGEIN - De advocaat van de man die onlangs overleed in de gevangenis van Nieuwegein heeft aangifte gedaan van dood door schuld. Hij vindt dat medewerkers van de inrichting hadden moeten ingrijpen toen de gevangene zich niet goed voelde.
Volgens een anonieme medewerker van de gevangenis zou de dakloze gedetineerde in de nacht van 17 op 18 mei de hele nacht de aandacht hebben getrokken, omdat hij zich niet goed voelde. De volgende morgen werd hij dood in zijn cel gevonden. Nu er aangifte is gedaan is het aan Justitie om te bepalen of de rijksrecherche een onderzoek instelt naar het overlijden.

ARTS OF AMBULANCE

De advocaat stelt tegenover RTV Utrecht: "Als een hartpatiënt naar lucht hapt dan geef je hem geen pilletje tegen hyperventilatie. Het was op zijn plaats geweest om de medische dienst in te schakelen, of in ieder geval een arts of ambulance te bellen."
De moeder en zus van de overleden gevangene waren maandag aanwezig toen de advocaat namens hen aangifte deed. Ze willen weten wat er is gebeurd in de laatste uren van hun zoon en broer. Vast staat dat de man een natuurlijke dood is gestorven. Maar de vraag die hen het meest bezig houdt is of de mensen die verantwoordelijk waren voor zijn welzijn zijn overlijden hadden kunnen voorkomen.

SCHANDALIG

De kwestie heeft inmiddels de aandacht getrokken van politiek Den Haag. Tweede-Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks heeft gezegd dat staatssecretaris Fred Teeven de problemen met de zorg in gevangenissen serieus moet nemen.
Landelijk lijkt de registratie van het aantal mensen dat jaarlijks sterft in de gevangenis niet goed te verlopen. Ook vindt ze het schandalig dat een andere Nieuwegeinse gedetineerde is gestraft omdat hij RTV Utrecht wilde vertellen wat er volgens hem mis is in die gevangenis.

"Overlijden schuld van gevangenis"
"Overlijden schuld van gevangenis"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.