"We zijn één grote toneelfamilie." Toneelgroep Karakter viert 50 jarig jubileum

Toneelgroep Karakter staat al jaren op de planken
Toneelgroep Karakter staat al jaren op de planken © Karakter
Baarn - Een lijk, een vreemdgaande politicus en een kelner die niet zuiver op de graat is. Dat zijn enkele van de ingrediënten van de klucht 'Motie van wanorde’ die toneelgroep Karakter uit Baarn op de planken brengt vanwege het 50 jaar jubileum. In een tijd dat het verenigingsleven onder druk staat, bloeit Karakter als vanouds. Acteur Wim Rottier: "Vroeger sprak iedereen erover, dat zie je wel verwateren, maar het gekke is dat je een jaar of vijf, zes voor corona opeens weer een aanwas zag bij Karakter, met ook veel jongelui. De onderlinge verbinding, daar speelt theater nog steeds een grote rol in. Het stopt vereenzaming. Er zijn ouderen die bij Karakter nog steeds veel plezier en sociaal contact vinden, en ook jongeren die veel meel contact hebben met elkaar. Toneel en ook een vereniging an sich is heel erg belangrijk voor een plaats als Baarn.'
De geschiedenis van de Baarnse toneelgroep Karakter
Veel leden spelen al jaren bij Karakter, of maken bijvoorbeeld de decors en de kostuums. Een van de oprichters is Theo Manten. De toneelgroep is een belangrijk onderdeel van zijn leven. "Dat is fantastisch natuurlijk. Mijn vrouw is er net zo lang bij, zij is mede-oprichter, net zoals mijn broer. We zijn één grote toneelfamilie. Het is allemaal toneel bij ons thuis. Het was nog erger dan voetballen. We waren al gek op voetballen, maar toneel ging toch voor. Ik heb altijd gezegd, ik heb twee liefdes. Eén is mijn gezin, en dan komt Karakter."
Theo Manten is de 2e van links
Theo Manten is de 2e van links © Karakter
Kluchten en comedies zijn wel een groot deel van de stukken die Karakter speelt. Met titels zoals ' Hartjes aan het spit', 'Als de klok waarschuwt' en 'Nee schat, nu niet'. Maar het zijn niet alleen luchtige stukken die Karakter op de planken brengt. Theo Manten heeft bij een rol in een stuk over incest lang getwijfeld of hij die wilde spelen. "Ik heb een uur met de telefoon in mijn handen gezeten om nee te zeggen. Want ik moest de incestvader spelen. Ik heb heel lang in de gevangenis gewerkt. Daar hadden wij ook mensen die incest gepleegd hadden. Ik vind dat een van de ergste dingen die er zijn. En dan moest ik die rol gaan spelen. Ik heb het wel gedaan maar was elke keer mijn rol kwijt. Maar uiteindelijk heb ik hem helemaal gespeeld."

Worstjes van de slager als prijs

Voor het 50-jarig jubileum herleeft een oude traditie: de lootjes tombola. Vroeger met prijzen van de plaatselijke middenstand zoals worsten van de slager en een bosje bloemen van de bloemist. Wim Rottier: "We gingen als leden de winkels af om te bedelen voor cadeautjes voor de verloting. Die tombola gaan we weer doen." En of er over 50 jaar weer een jublieum is? Als het aan Wim ligt wel: "De naam van Karakter is ook wat Karakter is. De eenheid, de familie die we zijn geworden in al die jaren, de ondersteuning die we vinden bij elkaar in leuke en mindere tijden is echt bijzonder. Het doel is Karakter is dat we plezier hebben met elkaar maar wel kwaliteit brengen. En ik denk dat dat Karakter bij elkaar houdt."
Het toneelstuk 'Motie van wanorde' door toneelgroep Karakter is op 11 en 12 november te zien in Theater de Speeldoos in Baarn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.