Maarten 80! Van Rossem vertelt over Utrechtse Politiek en Pim Fortuyn

Maarten over Utrechtse Politiek en Pim Fortuyn
Maarten over Utrechtse Politiek en Pim Fortuyn © RTV Utrecht
Utrecht - We gaan even een dikke 20 jaar terug in de tijd en schrijven het begin van het nieuwe millennium: Een periode gekenmerkt door de aanslagen op het WTC in New York, de opkomst van Pim Fortuyn en in onze provincie de hoogtijdagen van Leefbaar Utrecht. Een partij van Henk Westbroek en Broos Schnetz. In 1998 kwam de partij uit het niets met 9 zetels de raad binnen. Twee jaar later werden ze zelfs de grootste: 14 van de 45 zetels gingen in 2010 naar de 'Leefbaren'.

Maarten werd deze maand 80! Daarom maken we deze weken afleveringen van zijn programma over belangrijke thema’s die speelden in die afgelopen 80 jaar. Van de opkomst van welvaart tot woningnood, van wederopbouw tot emancipatie. We sluiten de serie af met een blik op de toekomst. Met deze week de opkomst van Leefbaar Utrecht aan het begin van deze eeuw.

Maarten over Utrechtse Politiek en Pim Fortuyn

Ontstaansgeschiedenis

De nieuwe partij ontstond aan de bar, legt oprichter Broos Schnetz uit: "Eind jaren '90 van de vorige eeuw speelden een aantal problemen. Het Utrecht Centrum Project lag op z'n gat en het Hoogwaardig OV project, met toen nog als plan een sneltram dwars door de Nobelstraat maakte zo'n beetje iedereen in de stad boos. Henk (Westbroek) en ik hadden er een handje van in de kroeg de politiek te becommentariëren en op een gegeven moment zei ik "Henk, nu moeten we stoppen met altijd mopperen en het zélf gaan doen"".

Hoogtijdagen

In de hoogtijdagen van Leefbaar Utrecht ontstonden de door hen geïnitieerde wijkraden, het referendum over het te reconstrueren Stationsgebied (weet u het nog? We konden kiezen uit Visie 1 en Visie A ...) en het invoeren van de nog altijd populaire Culturele Zondagen. Ook maakte de partij zich hard voor de komst van Tivoli Vredenburg en het Nijntje Museum.
Als oprichters van Leefbaar Utrecht waren Westbroek en Schnetz ook nauw betrokken bij de oprichting van de landelijke partij 'Leefbaar Nederland'. Voor de verkiezingen in 2022 werd driftig gezocht naar een charismatisch lijsttrekker. Die werd gevonden in Pim Fortuyn. Nog voor de verkiezingen dat jaar werd hij - mede door Schnetz - weer afgezet nadat hij in een Volkskrant interview de islam een achterlijke cultuur noemde. Schnetz: "Ik denk niet dat hij zich realiseerde dat met dat interview een breuk onvermijdelijk was, hij is huilend weg gegaan die avond". Fortuyn richtte zijn eigen partij op, de LPF. Hij werd 9 dagen voor de verkiezingen vermoord, zijn partij haalde 26 zetels. Zijn oude partij Leefbaar Nederland haalde er die verkiezingen 2.

Terug naar 3 zetels

Ook lokaal liep de populariteit van de partij sterk terug. Bij de verkiezingen van 2006 kelderde de partij van 14 naar 3 zetels. "De koek was op", verklaart Broos Schnetz, "wij hebben onze functie gehad, maar we merkten ook dat als je gaat besturen je in no time van nieuwe politiek oude politiek wordt. Ik had gehoopt dat wij iets meer zichbaar konden zijn als bestuurspartij, maar dat was uitgesloten. We moesten ons gewoon aan het college akkoord houden. Dan is er nog weinig ruimte voor rek en debat".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.