Voor Anne (49) is zorg te duur: 'Ik moet vaak de keuze maken, neem ik dit geneesmiddel of eet ik gezond vandaag?'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Wat als je veel zorg nodig hebt maar dat niet kan betalen? In Nederland mijdt 1 op de 5 mensen zorg door te hoge kosten, zocht de Patiëntenfederatie Nederland deze zomer uit. Ook de 49-jarige Anne Kingma uit Driebergen mijdt zorg en dat heeft negatieve gevolgen voor haar gezondheid. Om voor de groep zorgmijders op te komen, stelde ze voor RTV Utrecht haar vraag aan politiek Den Haag.

Wat moet de nieuwe Tweede Kamer voor Utrechters gaan doen? In de serie 'UKiest: Halte Binnenhof' reist RTV Utrecht met een bus regiogenoten naar Den Haag. Om Tweede Kamerkandidaten te vragen: hoe gaan jullie ons straks écht helpen? In de aflevering 'Gezondheidszorg’ staat Anne centraal. Ga voor voor alle afleveringen en meer informatie over de verkiezingen naar onze speciale verkiezingspagina UKiest.

Anne is chronisch ziek. Ze heeft Ehlers Danlos, een erfelijke aandoening van het bindweefsel. Bij deze ziekte is het bindweefsel minder stevig en dat heeft gevolgen voor haar gewrichten. Ze heeft ook nog Lupus, een immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. En door een ongeluk heeft ze niet aangeboren hersenletsel.

Medicijn niet in het basiszorgpakket

Ze moet veel medicijnen slikken om het leven een beetje draaglijk te maken. Haar lichaam maakt bijvoorbeeld het slaaphormoon melatonine niet aan. Dat medicijn wordt niet vergoed in het basiszorgpakket, maar Anne heeft het nodig om te kunnen slapen.
Honderden euro's per maand is ze kwijt aan dit soort medicijnen en andere zorgkosten die niet vergoed worden. Dat geld heeft ze eigenlijk niet. "Je moet dus vaak de keuze maken: koop ik dit medicijn of eet ik gezond? En die ongezonde keuze voelt erg benauwend. Want je weet: hier maak ik het slechter mee. Iedereen wil gezond leven, ik ook."
Hoe Anne tegen zorgkosten opbokst

Gevolgen van zorg uit het basispakket

Anne is een zorgmijder en ze is niet de enige. Een op de vijf Nederlanders mijdt zorg of stelt zorg uit. Het eigen risico is een aantal jaren geleden flink omhoog gegaan tot 385 euro en de maandelijkse zorgpremie loopt ook elk jaar op. Jezelf goed verzekeren is een kostbaar plaatje geworden, mede omdat in de afgelopen jaren een aantal voorzieningen uit het basispakket zijn gehaald. Fysiotherapie is er een van. En ook voor de tandarts moet je een aanvullende verzekering nemen.
Die aanvullende verzekeringen maken de zorgpremie maandelijks extra duur. Eerder dit jaar bleek dat ruim vier miljoen mensen geen verzekering voor de fysio hebben, berekende zorgdataverzamelaar Vektis op verzoek van Nieuwsuur. Wie niet naar de fysiotherapeut gaat, loopt de kans dat klachten verergeren, met alle gevolgen van dien.

'Zorg is alleen betaalbaar voor de rijken'

Ook Anne gaat niet vaak genoeg naar de fysio. Het is te duur. Een consult kost al gauw 40 tot 60 euro per keer. Naast alle andere zorgkosten kan ze dat niet betalen. De kosten lopen de spuigaten uit, vindt Anne. "Het lijkt wel alsof goede zorg steeds meer iets wordt voor rijke mensen." Ze voelt de drang om op te komen voor haarzelf en voor alle mensen die ook in haar positie zitten. Daarom wilde ze graag haar prangende vraag stellen aan politici in Den Haag.
Maar op de dag van de opnames bepaalde het lot anders; Anne, de zorgmijder, was te ziek om mee te gaan naar Den Haag.
Uiteraard hebben we haar vraag alsnog voorgelegd aan politiek Den Haag. Gaan de partijen mensen als Anne beter helpen?
Blijft zorg betaalbaar? VVD, BBB en GroenLinks/PvdA gaan erover in gesprek met verslaggever Hester

Kieskompas: Utrechter wil van eigen risico af.

Het eigen risico moet worden afgeschaft, ook als hierdoor voor iedereen de zorgpremie stijgt is een van de stellingen in het KiesKompas. Een meerderheid van de Utrechters (56 procent) is het niet eens met die stelling. Dat is ietsje meer dan in de rest van het land (52 procent).

Opvallend: vooral kiezers tussen de 18 en 34 jaar zijn geen voorstander van het risico. 63 procent van hen is voor afschaffing ervan. Bij 65-plussers is dat veel minder het geval. Daar wil maar 45 procent van het eigen risico af als dat ook leidt tot een stijging van de zorgpremie.

Meer lezen over wat Utrechters vinden? Kijk dan hier.
Wil je het Kieskompas met een Utrechts tintje zelf invullen? Dat kan hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.