Stop de extra route van Schiphol: dat vraagt Femke uit Zeist aan de Tweede Kamer

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Herrie tot de max en milieuoverlast voor de Utrechtse natuurgebieden? Femke van Brussel (43) uit Zeist is er duidelijk over: ze wil dat de politiek voorkomt dat Schiphol een extra aanvliegroute over deze provincie laat lopen. En dus gaat ze mee met de RTV Utrecht-bus naar Den Haag. "Klimaat zou bij alle politici op één moeten staan, maar daar merk je nog niet al te veel van."

Wat moet de nieuwe Tweede Kamer voor Utrechters gaan doen? In de serie 'UKiest: Halte Binnenhof' reist RTV Utrecht met een bus regiogenoten naar Den Haag. Om Tweede Kamerkandidaten te vragen: hoe gaan jullie ons straks écht helpen? In de aflevering 'Klimaat' staat Femke centraal. Ga voor voor alle afleveringen en meer informatie over de verkiezingen naar onze speciale verkiezingspagina UKiest.

Het is rustig in Femkes achtertuin in Zeist. Een fluitend vogeltje hier, een zuchtje wind daar. Maar wie weet – als het plan van demissionair minister Mark Harbers doorgaat – is dat over een paar jaar verleden tijd. De minister stelde eerder dit jaar een extra aanvliegroute voor Schiphol voor. Een efficiëntere weg om te landen, als je het hem vraagt. Maar die route zou dan wél grotendeels over de provincie Utrecht komen. "Onacceptabel", vindt Femke.
Hierom wil Femke geen vierde aanvliegroute

58.000 handtekeningen

Aan haar keukentafel kijkt ze over haar schouder naar een foto van haar kinderen. Daar doet ze het voor, zegt ze. "Zij zijn de toekomst. Ik hoop dat zij straks ook nog een mooie wereld hebben om op te leven." Daarom sluit ze zich aan bij de actiegroep 'Stop de 4de route'. Er zitten veel mensen uit de regio in; in totaal verzamelde Femkes groep 58.000 handtekeningen tégen de nieuwe Schiphol-route.
"Mensen zullen misschien denken: daar heb je weer iemand die niks in zijn eigen achtertuin wil, maar dat is het niet", zegt ze. "Want weten we wat de laagvliegende vliegtuigen zouden betekenen voor het natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug? En gaat Schiphol niet nog enorm groeien, als ze van de overheid een extra route erbij krijgen? Dat wil ik echt voorkomen. Die uitstoot moet naar beneden."

'Oneerlijk'

Ze denkt vooral dat het oneerlijk is. "Vliegtuigen maken een hoop rotzooi en herrie. Daar hebben omwonenden van Schiphol al héél lang last van. En in plaats van dat ze dat probleem gaan aanpakken, gaan ze het probleem over het land verdelen. Dat lost het toch niet op?"
Femke gaat daarom – mede met tienduizenden handtekeningen in de achterzak – mee in de RTV Utrecht-bus naar Den Haag. Om Tweede Kamerkandidaten te vragen: Hoe gaan jullie onze zorgen écht serieus nemen en de vierde aanvliegroute van Schiphol voorkomen?
Zo ging Femkes gesprek met D66, VVD en GroenLinks/PvdA:
Komt die aanvliegroute er nu wel of niet? Dít zeggen de politieke partijen

Kieskompas: Utrechters willen niet dat Schiphol verder groeit

Schiphol moet meer ruimte krijgen om te groeien is een van de stellingen in het Kieskompas. Een meerderheid van de Utrechters (64 procent) is het niet eens met die stelling. Die mening wordt gedeeld door de meeste Nederlanders (61 procent).

Opvallend: Utrechtse vrouwen (72 procent) zijn het een stuk vaker oneens met de stelling dan mannen (56 procent)

Meer lezen over wat Utrechters vinden? Kijk dan hier
Wil je het Kieskompas met een Utrechts tintje zelf invullen? Dat kan hier

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.