Al jaren op zoek, maar geen seniorenwoning te vinden: Els uit IJsselstein is het nu zat

© RTV Utrecht
IJsselstein - Om maar met de deur in het seniorenhuis te vallen: het lukt Els Hartog (72) niet om er eentje te vinden in IJsselstein. Het kabinet heeft de afgelopen jaar veel te weinig laten bouwen voor haar leeftijdsgenoten, vindt ze. En dus gaat ze mee in de RTV Utrecht-bus naar Den Haag. "Ik wil supergraag doorstromen naar een kleinere woning, zodat deze beschikbaar komt voor een gezin. Maar ik kan niks leuks vinden."

Wat moet de nieuwe Tweede Kamer voor Utrechters gaan doen? In de serie 'UKiest: Halte Binnenhof' reist RTV Utrecht met een bus regiogenoten naar Den Haag. Om Tweede Kamerkandidaten te vragen: hoe gaan jullie ons straks écht helpen? In de aflevering 'Wonen’ staat Els centraal. Ga voor voor alle afleveringen en meer informatie over de verkiezingen naar onze speciale verkiezingspagina UKiest.

Dáár is een drempel, en daar nóg eentje. En daar bij het terras nog één. Een centimeter of 30, gokt ze. Het huis van Els Hartogh in IJsselstein is een pareltje, maar 'seniorenproof' is-ie niet. "Je ziet het, het stikt van de drempels in huis. Daar kan ik nu nog overheen komen, maar ik vraag me af voor hoe lang."
Vandaar ook dat zij en man Pieter al een tijdje zoeken naar een seniorenwoning. "Je denkt: hoe moeilijk kan het zijn? Alleen is er in IJsselstein niet veel aanbod." Eerlijkheidshalve zegt ze wel: de seniorenwoning moet ook wel op een leuk plekje zitten, en liever niet té veel kosten. "Dat vinden de meeste mensen van mijn leeftijd, denk ik. We willen wel doorstromen, maar dan moet er wel een waardig alternatief zijn."
Els laat zien waarom ze een seniorenwoning wil

'Top-idee om door te schuiven'

Els laat de trappen in haar huis zien. Ook dat wordt straks lastiger, vreest ze. Net zoals de schoonmaak ervan. Probeer maar eens al die verdiepingen bij te houden. Een gelijkvloers huis zou ze daarom ideaal vinden "En ik snap het, hè. Er zijn ook starters die helemaal géén huis hebben. Dus wat klaag ik dan? Al denk ik dat het enorm kan helpen als mijn hele generatie doorschuift. Dat biedt ruimte, toch?"
Is er te weinig aanbod voor senioren in Nederland? Het staat in ieder geval wél in veel verkiezingsprogramma's deze maand. Doorstromen maar, lijkt de boodschap te zijn. In de ogen van Els ook een "top-idee", alleen nog niet de realiteit. "Als die politici straks tegen me zeggen dat er kantoorpanden moeten worden omgebouwd in IJsselstein, heb ik mijn woordje al klaar. Die panden zijn er namelijk bijna niet."

Els maakt het de politici niet makkelijk

Els hoopt vooral dat de Tweede Kamer meer aandacht krijgt voor seniorenwoningen. Onderaan de bekende roltrappen van dat gebouw vraagt ze Kamer-kandidaten daarom: Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat ik straks een seniorenwoning kan vinden?
En Els maakte het SP, Partij voor de Dieren en de VVD niet makkelijk. Benieuwd welke beloftes ze de IJsselsteinse maakten? Kijk hier naar het gesprek van Els met de politici:
Gaan partijen voor bouwen, bouwen, bouwen?

Kieskompas: Utrechters willen geen koopwoningen ten koste van sociale huur

Er moeten meer koopwoningen worden gebouwd, ook als er dan minder sociale huurwoningen komen is een van de stellingen in het Kieskompas. Daar is een meerderheid van de Utrechters (55 procent) het niet mee eens en dat is exact het percentage Nederlanders dat het ook niet met de stelling eens is.

Opvallend: Net name Utrechtse 65-plussers zijn het niet met de stelling eens. 70 procent van de Utrechtse ouderen is het oneens. Utrechters in de leeftijdscategorie 18-34 zijn het minder vaak oneens: minder dan de helft (45 procent) is het met de stelling oneens.

Meer lezen over wat Utrechters vinden? Kijk dan hier
Wil je het Kieskompas met een Utrechts tintje zelf invullen? Dat kan hier

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.