Soest zet definitief streep door opvang Oekraïners aan Insingerstraat, dassen lopen in de weg

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Soest - Het grasveld in Soester wijk Overhees is niet langer in beeld als locatie om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. De gemeente heeft omwonenden van de Insingerstraat laten weten dat het bij nader inzien te ingewikkeld is om daar flexwoningen te plaatsen. Drie dassenfamilies gaven de nekslag.
Bij buurtbewoner Bart Weiland, die zich met een groep wijkbewoners verzette tegen het plan, wisselen blijheid en onbegrip elkaar af. "Het is voor ons geen verrassing dat het niet lukt en we zijn blij dat de gemeente nu toch tot inkeer is gekomen. We hebben vanaf dag één gezegd dat het een bizar plan was. Anderhalf jaar zaten we in onzekerheid over wat er voor onze deur gebeurde. We hebben heel veel mensen van de gemeente voorbij zien komen op participatieavonden, dus er moet veel geld over de balk zijn gegaan. Het was waanzin."

Flats van Metz

Soest maakte in april vorig jaar bekend dat ze voor Oekraïense vluchtelingen een containerdorp wilde inrichten op de hoek van de Insingerstraat en de Den Blieklaan. De bedoeling was dat de flexwoningen daarna nog jaren gebruikt zouden worden om andere mensen te huisvesten die direct een onderdak nodig hebben. Burgemeester Rob Metz maakte zich daar persoonlijk hard voor. Omwonenden spraken daarom schertsend van de 'flats van Metz' en voerden allerlei redenen aan om het plan van tafel te krijgen.
Een forse tegenvaller voor de gemeente was dat op het grasveld dassen waren gesignaleerd. Om uit te zoeken hoe belangrijk het gebied is voor de beschermde diersoort moest eerst ecologisch onderzoek worden gedaan. Dat vertraagde het project met een jaar. Deze week heeft de gemeente besloten dat het allemaal te lang duurt. Het college van burgemeester en wethouders ontbindt de samenwerking met woningcorporatie De Alliantie en zoekt andere plekken om Oekraïners in flexwoningen op te vangen. Het grasveld blijft wel in beeld als locatie waar mogelijk ooit permanente woningen komen.

Dassenfamilies

Volgens de gemeente Soest verblijven in de omgeving van de Insingerstraat drie dassenfamilies. Omwonenden wezen daar vorig jaar al op. Afgelopen zomer hebben ze met hun eigen wildcamera's ruim vijftig keer dassen zien passeren.
Het artikel gaat verder onder de foto.
Het grasveld aan de Insingerstraat in Soest.
Het grasveld aan de Insingerstraat in Soest. © RTV Utrecht / Joost Danvers
Bart Weiland concludeert dat het verzet uit de wijk zin heeft gehad. "Anders hadden hier op dit bijzondere stukje Soest allang honderden woningen gestaan. Dit heeft een enorme impact op de bewoners gehad. Ik had me vooraf niet gerealiseerd hoe snel iedereen bijeen zou komen om samen bezwaar te maken tegen dit plan en tegen de manier waarop de gemeente het probeerde door te zetten."

Korte termijn

Schrijnend vindt Weiland dat de gemeente na de strijd voor zijn deur nog steeds geen structurele oplossing heeft voor zowel de woningnood als de opvang van Oekraïners. "Wij zien ook wel dat daarvoor snel veel woningen nodig zijn. Maar de gemeente lijkt keer op keer alleen naar de korte termijn te kijken." Soest heeft intussen andere tijdelijke locaties voor Oekraïense vluchtelingen ingericht, zoals recreatiedorp Albertsdorp in Soesterberg. Die locaties zijn nog een jaar beschikbaar. De gemeente vangt op dit moment 153 mensen uit Oekraïne op.
De kerngroep van actieve wijkbewoners werkt inmiddels mee aan een brede buurtbeweging die met een positieve blik naar de omgeving wil kijken. Een stichting met werkgroepen stuurt adviezen naar onder meer de gemeente Soest over de leefbaarheid en de natuur in het gebied. "Met z’n allen zijn we wijzer dan alleen", schrijft de Stichting Overhees op haar nieuwe website. "Ook kan het leuk zijn om je directe omgeving en buurtgenoten beter te leren kennen. En niet onbelangrijk, we kunnen als stichting een grotere vuist maken wanneer dat nodig is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.