Soest wil weten of kerk De Open Hof een azc kan worden

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Soest - De gemeente Soest werkt mee aan een onderzoek naar De Open Hof als mogelijk asielzoekerscentrum. De kerk aan de Veenbesstraat lijkt volgens het COA geschikt om vijf jaar lang 140 mensen op te vangen. Omwonenden zamelden eerder honderden handtekeningen in tegen dat idee.
Burgemeester en wethouders van Soest hebben deze week ingestemd met het verzoek om een onderzoek door het Centraal Orgaan voor opvang Asielzoekers. COA wil De Open Hof huren van het kerkbestuur. De asielzoekers zouden in woonunits op het terrein komen. In de kerk zelf zijn ondersteunende diensten bedacht.
De gemeente bekijkt eerst of een asielzoekerscentrum wel past in de wijk. Als dat duidelijk is worden omwonenden, het COA en het kerkbestuur uitgenodigd voor een gesprek. Eerder stemt de gemeente niet in met de locatie.

Opvangcrisis

Soest moet voor januari 161 opvangplaatsen vinden vanwege afspraken over de landelijke opvangcrisis. Samen met andere gemeenten in de provincie is er plaats nodig voor 4600 vluchtelingen en dat aantal kan nog stijgen als er elders op de wereld brandhaarden ontstaan.
Tot nu toe vangt Soest 70 mensen op in Fletcher Hotel het Witte Huis aan de Birkstraat. Na een verbouwing komen daar nog eens 20 asielzoekers bij. Die mogen daar tot 1 februari 2025 blijven.

Flexwoningen

De gemeente heeft naast locaties voor asielzoekers ook onderdak nodig voor starters op de woningmarkt, mensen met een urgentieverklaring, statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne. Om snel aan huizen te komen zet Soest in op flexwoningen, maar daarvoor moet nog wel een geschikte locatie worden gevonden.
Een plan om Oekraïners onder te brengen in tijdelijke woningen aan de Insingerstraat is afgeblazen, nadat omwonenden met succes hun bezwaren hebben laten horen. Of het bij De Open Hof wel lukt is nog de vraag. Bezorgde buurtbewoners zijn een petitie gestart die nu ruim 800 keer is getekend. Ze vrezen voor de leefbaarheid in de wijk Smitsveen, die volgens hen toch al onder druk staat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.