De Bilt wil woningnood oplossen door woningsplitsen makkelijker te maken

De Bilt - Het college van B&W in De Bilt heeft het beleid aangepast waardoor het makkelijker wordt om een vergunning te krijgen voor het splitsen van een woning. Het college hoopt door deze wijziging een deel van de woningnood in de gemeente te kunnen oplossen.
Bij woningsplitsing wordt een grote woning in twee (of meer) kleinere woningen verdeeld. Elke woning heeft een eigen opgang en eigen aansluitingen voor gas, water en elektriciteit. De Bilt kent veel grote woningen en daarom biedt woningsplitsing een ideale kans voor met name starters op de woningmarkt, aldus de gemeente.
Voorwaarden
Toch mag splitsen niet zomaar. Na splitsing moeten de nieuwe woningen ieder ten minste 75 vierkante meter groot zijn. Hierdoor wil de gemeente wildgroei tegengaan. Ook mag doorsplitsen niet. Dat wil zeggen dat na een woningsplitsing de nieuwe woning niet nog een keer gesplitst mag worden. Bij elke aanvraag beoordeelt de gemeente of de woningsplitsing betrekking heeft op een beschermd dorpsgezicht of monumentaal pand. Als dat het geval is, dan zal of de splitsing niet toegestaan zijn of worden er aanvullende eisen gesteld.
De gemeente benadrukt dat de aanpassing van het beleid alleen betrekking heeft op huizen binnen de bebouwde kom.