Vrijwillige chauffeurs gezocht, anders is de extra buurtbuslijn naar Zegveld onbetaalbaar

© Daniël Bleumink / CC-BY-NC-SA
Zegveld - De Buurtbuslijn 524 tussen Breukelen en Woerden rijdt vanaf december door naar Zegveld. Nu is dat goed nieuws voor de Zegvelders, maar er is één probleem: er zijn dringend vrijwilligers nodig die willen chaufferen.
Peter de Vries is voorzitter van de Buurtbusvereniging Breukelen/Woerden. De lijn rijdt tussen de twee stations en stopt onderweg in Portengensebrug, Kockengen, Teckop, Kanis, en Kamerik. De Vries ziet in die plaatsjes de toegevoegde waarde van zo'n buurtbus en wil nu hetzelfde bieden aan Zegveld. "Dit is een hele belangrijke verbinding, niet alleen voor Woerden en Breukelen maar ook voor de tussenliggende plaatsen. Maar het is eigenlijk alleen maar te doen met vrijwilligers", vertelt hij in radioprogramma Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht.
Nu is het niet zo dat er niet gereden wordt, mochten er niet voldoende vrijwilligers zijn. "We hebben met maatschappij Syntus de afspraak dat de bus sowieso gaat rijden. Dat is ook de opdracht van de provincie. Syntus heeft aan ons gevraagd om voor de invulling te zorgen. Tot het rond is, zorgen zij voor een oplossing."
Maar het valt niet mee om vrijwilligers te vinden: "Er zijn een hoop mensen die vinden dat het betaald werk zou moeten zijn. Goed om te weten, deze lijnen in de kernen waren opgeheven omdat ze onrendabel waren, het was niet te betalen. Toen zijn de buurtbussen gekomen, het was een eis van de provincie dat ze met vrijwilligers ingevuld zouden worden. Anders is het gewoon onbetaalbaar."
De chauffeurs halen vooral hun voldoening uit de dankbaarheid, stipt De Vries aan. "Mensen zijn er echt heel blij mee, je hoort alleen maar positieve berichten over de buurtbus. We doen het niet voor niets, het is echt dankbaar werk."
Reportage over buurtbus 542

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.