Utrecht zit niet meer te wachten op verbreding A27 bij Amelisweerd, hoe zit dat met de politiek?

De A27 bij Amelisweerd
De A27 bij Amelisweerd © RTV Utrecht/Bas Teunissen
Provincie Utrecht - Ben je vrouw, jonger dan 35 en theoretisch opgeleid? Grote kans dat je dan tegen de de verbreding van de A27 bent als dat ten koste gaat van bomen in Amelisweerd. Dat blijkt uit het Kieskompas met een Utrechts tintje.
In het regionale Kieskompas staat de stelling: Snelweg A27 moet worden verbreed met extra rijstroken, ook al moeten daarvoor bomen bij bos Amelisweerd gekapt worden. 62 procent van de inwoners van de provincie Utrecht is het niet met die stelling eens. Slechts 24 procent van de Utrechters wil wel dat de snelweg wordt verbreed. 14 procent heeft geen mening of is neutraal.
Bijna driekwart van de bewoners van de stad Utrecht zit niet te wachten op een verbreding van de A27. Dat is in Amersfoort al iets minder, daar is 63 procent van de inwoners tegen de verbreding. Van de Utrechters die niet in een van de twee grote steden woont is nog maar 53 procent tegen de verbreding.

Wat vinden de partijen?

De politiek is meer verdeeld dan de Utrechters. "Wegen aanleggen is bij ons geen vies woord", schrijft Denk. Zij zijn dan ook voorstander van verbreden, net als SGP, PVV, FvD, CDA, VVD en JA21. Voor BVNL is het aanleggen van 20 kilometer extra rijstroken bij Amelisweerd zelf een speerpunt in de campagne. "Daarnaast moet de A27 tussen de knooppunten Lunetten en Rijnsweerd gescheiden rijbanen krijgen, zodat het doorgaande verkeer geen last meer heeft van invoegend verkeer", aldus kandidaat-Kamerlid René Dercksen.
Linkse partijen zijn uitgesproken tegenstander van bomenkap in Amelisweerd en de verbreding van de snelweg. Zij omarmen het alternatief dat de gemeente Utrecht en de provincie aan het uitwerken zijn. Naast GroenLinks-PvdA, D66, Sp, PvdD, Volt en Bij1 is ook de ChristenUnie tegenstander van de verbreding. De partij schrijft: "We breiden de A27 Ring Utrecht (Amelisweerd) niet uit en volgen het regionale alternatief. Het geld dat vrijkomt gebruiken we voor investeringen in spoor en OV." 50Plus en NSC zijn het ook niet met de stelling eens.

Opvallend

Vrouwen (71 procent) zijn vaker tegen een verbreding van de A27 dan mannen (54 procent). En als we leeftijden en opleidingen vergelijken zien we ook verschillen tussen Utrechters. Zo is een merendeel van de jongeren tussen 18 en 35 tegen een verbreding (67 procent), oudere Utrechters zijn dat overigens meestal ook maar in mindere mate (59 procent).

Deze resultaten zijn gebaseerd op onderzoek van het onderzoeksinstituut Kieskompas. De dataverzameling vond plaats via Kieskompassen voor de Tweede Kamerverkiezingen (30 oktober tot en met 15 november). In de provincie Utrecht hebben 36078 deelgenomen en alle achtergrondvragen ingevuld. De resultaat zijn gewogen op provincie, geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021, zodat de uitkomsten op deze kenmerken representatief zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.