Flexwoningen geplaatst in Wijk bij Duurstede, waarom lukt het andere gemeenten niet?

© RTV Utrecht
Wijk bij Duurstede - In veel gemeenten komt de bouw van tijdelijke woningen niet van de grond, terwijl gemeentebesturen dat vaak wel willen. In Wijk bij Duurstede werden vandaag wel de eerste flexwoningen opgeleverd. Waarom lukt het daar wel?
De flexwoningen moeten de druk op de Wijkse huizenmarkt verlichten. De 36 huizen dit jaar, en de 16 woningen begin volgend jaar zijn bedoeld voor een mix van huurders: statushouders, Oekraïense vluchtelingen en spoedzoekers uit Wijk bij Duurstede. Spoedzoekers zijn bijvoorbeeld starters of mensen die door een echtscheiding geen woning meer hebben. 18 december krijgen de eerste bewoners de sleutel.
Met toespraken van bestuurders werd vanmiddag de komst van de flexwoningen gevierd. Terwijl een takelwagen de woningen omhoog takelt, wordt Wijk bij Duurstede geprezen voor de snelheid waarmee de woningen er zijn gekomen. Exact een jaar geleden werd het besluit genomen. "Ik ben blij dat eindelijk iets wordt gerealiseerd, in plaats van erover gepraat", zegt gedeputeerde Rob van Muilekom.
Uit onderzoek van RTV Utrecht bleek vorige maand dat in slechts 7 van de 26 Utrechtse gemeenten tijdelijke woningen staan. Met Wijk bij Duurstede zijn dat er nu 8. Veel gemeenten maken wel plannen of onderzoeken de mogelijkheden, maar lopen tegen allerlei moeilijkheden aan.
Volgens de Wijkse wethouder Hans Buijtelaar hielp het dat "alle neuzen dezelfde kant opstonden". Door de leverancier van de woningen en de woningcorporatie werden zelfs al werkzaamheden verricht zonder dat de gemeente daarvoor de benodigde handtekening had gezet. "Dat kan alleen op basis van vertrouwen, maar dan kun je wel veel snelheid maken."
Maar ook in Wijk bij Duurstede kwamen de flexwoningen er niet zonder slag of stoot. De eerdere locatie die de gemeente op het oog had, aan de Groenewoudseweg in Cothen, stuitte op fel verzet van buurtbewoners. Zij waren bang voor de mix van de bewoners en vreesden dat het gedaan was met de rust op het platteland.

Het Rijk heeft 18 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de bouw van 1500 flexwoningen in de provincie. Wijk bij Duurstede is de tweede gemeente waar daadwerkelijk woningen zijn gebouwd. Eemnes was de eerste, in april van dit jaar werden daar 40 woningen gebouwd.

In Stichtse Vecht, Bunnik, IJsselstein en Houten worden binnenkort ook tijdelijke woningen verwacht.

'Niet in mijn achtertuin'

Volgens gedeputeerde Van Muilekom is dit een van de redenen voor het mislukken van plannen voor flexwoningen. "Iedereen zegt 'er moeten woningen bijkomen, alleen niet bij mij in de buurt'. De bezwaar- en beroepsprocedures vertragen de plannen, maar gemeenten kunnen er ook huiverig voor worden om aan de plannen te beginnen."
Voor de huidige locatie in Wijk bij Duurstede, op de plek waar vroeger een manege stond, was veel enthousiasme, zegt wethouder Buijtelaar. "Het scheelt dat het wat verder van een bestaande wijk afligt." Op deze plek wil de gemeente uiteindelijk een nieuwe woonwijk van 900 tot 1000 woningen. De provincie is momenteel akkoord met 500 woningen. Van een aantal van de tijdelijke woningen is het dan ook de bedoeling dat die er permanent blijven staan, de andere woningen worden naar maximaal 15 jaar weer opgetakeld en verhuisd naar een andere plek in de gemeente.
Volgens de gedeputeerde kan ddt een zorg weghalen bij veel gemeentelijke bestuurders. "Zij zijn nu bang dat als de woningen naar tien jaar niet meer gebruikt worden, de gemeente met een financiële strop achterblijft. Maar de ontwikkeling van de flexwoningen gaat zo snel dat de gemeente de investering kan uitspreiden over misschien wel 25 jaar."

Volgens de fabrikant gaan de houten flexwoningen wel tachtig jaar mee. De woningen van 60 vierkante meter kosten inclusief plaatsing, keuken en andere extra's gemiddeld 140.000 euro. Door de zonnepanelen en de warmtepomp hebben huurders, volgens de leverancier, vaak een positieve energierekening. Huurders betalen maximaal 693 euro per maand.

Het is de taak van de provincie om de zorgen van gemeenten zo veel mogelijk weg te nemen. Dit kan door subsidieregelingen, te lobbyen bij het Rijk voor extra geld, maar ook door gemeenten met elkaar in contact te brengen. Een tijdelijke woning uit Montfoort kan over tien jaar bijvoorbeeld goed van pas komen in Rhenen.
Op de informatieavonden over de flexwoningen zag wethouder Buijtelaar hoe groot de woningnood is. "De wachttijd voor een sociale huurwoning is negen tot tien jaar, dat is extreem veel voor een gemeente als Wijk bij Duurstede. Als jongeren geen toekomst hier zien en wegtrekken dan vergrijst de gemeente. Als jongeren vertrekken dan verlies je vrijwilligers bij de sportclub of moet een winkel sluiten. Dan ga je in een spiraal neerwaarts."
Daarom heeft de wethouder een tip voor andere wethouders: lef tonen. "De problemen van een woningcorporatie zijn ook jouw problemen. En je moet de stem van woningzoekenden ook altijd meenemen in je besluiten, want dat zijn vaak niet de mensen die inspreken bij een raadsvergadering."
Vorig jaar maakte RTV Utrecht deze video over de voor- en nadelen van flexwonen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.