Dure tegenvaller voor Soest: opbrengst Dalweggebied valt miljoenen lager uit

Omwonenden verzetten zich al jaren tegen de aangekondigde hoogbouw langs de Dalweg.
Omwonenden verzetten zich al jaren tegen de aangekondigde hoogbouw langs de Dalweg. © RTV Utrecht / Joost Danvers
Soest - Soest verdient miljoenen euro's minder dan verwacht aan de verkoop van gemeentegrond aan de Dalweg. De projectontwikkelaar die er flats mag gaan bouwen, heeft een veel lager bod gedaan dan waar de gemeente vooraf op had gerekend.
De grond aan de Dalweg ligt rond het oude politiebureau en de verouderde sporthal Beukendal. De gemeente wees het gebied aan voor woningbouw en liet projectontwikkelaars plannen indienen. Inmiddels is een commerciële bouwer gevonden om de hoogbouw te realiseren.

Tweehonderd woningen

De aanbesteding is in de wacht gesleept door DBO, een samenwerking van de projectontwikkelaars BEMOG en IJsselland. Die belooft 'circa tweehonderd woningen in een landschappelijk, toekomstbestendig, verbindend woon- en leefgebied'. Het gemeentebestuur zegt dat DBO aan alle eisen voldoet die de gemeenteraad vorig jaar heeft vastgesteld.
Welke prijs de projectontwikkelaars voor de grond hebben geboden is nog geheim, maar duidelijk is wel dat die vele malen lager uitvalt dan wat de gemeente ervoor hoopte te krijgen. Het college schrijft aan de raad dat er per saldo 8,2 miljoen euro minder binnenkomt dan eerder was becijferd.

Tegenslag opvangen

De gemeente wil de dure tegenslag onder meer opvangen met geld dat niet is uitgegeven aan de buitenruimte rond de nieuwe sporthal aan de Dalweg. Voor de verbinding van de Soesterengweg met de Dalweg, die over een aantal jaar wordt aangepast, wordt voorlopig minder geld gereserveerd. Ook was er al een half miljoen euro opzij gezet voor onverwachte zaken als deze.
Dat scheelt bij elkaar al ruim de helft, maar dan resteert er nog wel een tekort van 3,9 miljoen euro. Het college van burgemeester en wethouders wil dat bedrag uit de algemene reserve te halen. In die pot zit nu ruim 23 miljoen euro, 16 miljoen meer dan het minimumbedrag van 7 miljoen dat Soest apart wil houden. Het gemeentebestuur stelt ook voor om naar subsidies van het Rijk en de provincie Utrecht te zoeken om de tegenvaller nog wat meer te dempen.

Verzet

Omwonenden voeren al jaren verzet tegen de gemeentelijke plannen met het gebied. Om daar tweehonderd woningen te kunnen realiseren, moeten er pal achter hun huizen flats van 25 tot 30 meter hoog worden gebouwd. Een deel van de gemeenteraad probeerde de bouwhoogte terug te brengen tot zes of maximaal acht etages, maar die amendementen haalden vorig jaar geen meerderheid.
Het bouwen van woningen aan de Dalweg wordt voorafgegaan door de bouw van een nieuwe sporthal tegenover het gemeentehuis. Die wordt binnenkort opgeleverd. Sporthal Beukendal wordt net als het politiebureau gesloopt. Het vrijkomende terrein wordt bebouwd en daarna wil de gemeente de Dalweg opnieuw inrichten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.