Kinderburgemeester Philippine redt Sinterklaasavond in Baarn: 'Misschien wel belangrijkste feest van het jaar'

Baarn - Zestig kinderen in Baarn kunnen dit jaar toch nog pakjesavond vieren. Kinderburgemeester Philippine Rotteveel is vandaag begonnen met het uitgeven van speciale Sinterklaaspakketten voor gezinnen met geldzorgen. De 10-jarige Philippine zamelde voor 8000 euro aan cadeautjes en snoepgoed voor ze in.
Kinderburgemeester Philippine zorgt dat iedereen in Baarn pakjesavond kan vieren
"Ik had niet verwacht dat we zoveel zouden krijgen", zegt Philippine. "Ik ben heel blij en ook erg trots dat het allemaal is gelukt. Het voelt ook heel fijn om dit aan kinderen te kunnen geven."

Spreekbuis

Philippine werd afgelopen zomer namens alle basisscholen in Baarn voor een jaar benoemd tot kinderburgemeester. Ze is voor kinderen een spreekbuis bij de gemeente en komt in actie waar ze dat nodig vindt. "Het is heel leuk om kinderburgemeester te zijn", zegt ze. "In mijn rapport staat heel vaak dat ik graag de baas speel, maar ik ben geen baas. Mijn rol is dat ik dingen in Baarn kan veranderen en ik wil vooral kinderen een stem geven. Ik kan hun ideeën doorgeven als ze dat zelf te spannend vinden."
Zelf zit Philippine ook vol ideeën. Toen ze in de raadszaal van Baarn door haar volwassen 'collega' burgemeester Mark Röell werd benoemd, presenteerde ze direct een lijst met tien dingen die ze voor elkaar wil krijgen: de 10 van Pien. Als eerste noemde ze de wens 'een pakjesavond voor ieder kind', zodat niemand wordt buitengesloten als klasgenootjes op school vertellen wat ze van Sinterklaas hebben gekregen.

Belangrijkste feest van het jaar

Met de feestelijke intocht van Sinterklaas, morgen in Gorinchem, breekt namelijk ook een moeilijke periode aan voor ouders die de eindjes toch al moeilijk aan elkaar kunnen knopen. "Voor mij is het Sinterklaasfeest misschien wel het belangrijkste feest van het jaar", zegt Philippine. "Al mijn klasgenootjes doen aan pakjesavond. En toen bedacht ik me dat er ook kinderen zijn die het helemaal niet vieren omdat hun ouders niet genoeg geld hebben."
Philippine Rotteveel (links) en haar vriendin - 'locoburgemeester' - Juliëtte van der Lugt.
Philippine Rotteveel (links) en haar vriendin - 'locoburgemeester' - Juliëtte van der Lugt. © RTV Utrecht / Joost Danvers
Met hulp van gulle inwoners, ondernemers en organisaties als de Rotary Club Baarn-Soest zamelde Philippine uiteindelijk voor zo'n 8.000 euro in. Veel mensen doneerden geld of hun buurtcheque die de gemeente Baarn uitgeeft voor leuke initiatieven in de wijken. Die zijn omgezet in cadeaubonnen, zodat Sint nog rekening kan houden met alle verlanglijstjes. Lokale ondernemers in Baarn leverden voor bijna 3500 euro aan lekkernijen als chocolademelk, banketstaven, speculaas en chocoladeletters.

Intekenlijst

Via de gemeente organiseerde Philippine een intekenlijst voor gezinnen die bij de instanties in beeld zijn omdat ze moeilijk kunnen rondkomen. Met de propvolle tassen die vanaf vandaag worden afgehaald krijgen zestig kinderen in Baarn alsnog een mooie Sinterklaasavond.
Er bleef zelfs nog voor een mooi bedrag aan snoep en cadeaus over. Dat heeft Philippine op haar beurt weer gedoneerd aan stichting Happy Kids - Happy People in Baarn en Soest. Die organiseert volgende week zondag een groot Sinterklaasfeest voor nog eens 175 kinderen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.