IJsselstein krijgt nieuw natuurgebied: 'Misschien wel met een hotel of camping'

© RTV Utrecht
IJsselstein - IJsselstein krijgt er misschien wel een hotel, horeca, een kinderboerderij of een camping bij. De Noordwesthoek, een agrarisch gebied ten noorden van IJsselstein, moet bruisender worden en aantrekkelijk voor publiek. De gemeente IJsselstein, provincie Utrecht en Staatsbosbeheer gaan met het gebied aan de slag.
"Omdat er veel meer inwoners zijn gekomen in de regio Utrecht, moet je ook zorgen voor veel meer recreatiegebied. De provincie Utrecht heeft dit gebied aangewezen waar we dit kunnen ontwikkelen", zegt de IJsselsteinse wethouder Edwin Tas.
Het groene gebied, van 56 hectare, is nu agrarisch gebied en bestaat voornamelijk uit graslanden. Een groot deel van de grond wordt in de plannen een nieuw bos. Tineke Harlaar van Staatsbosbeheer is hier blij mee: "Er komt straks 40 hectare nieuw bos in dit gebied. Dat geeft veel meer biodiversiteit dan de weilanden die er nu zijn. Dus op die manier versterk je de natuur hier."

Fietsen en wandelen

Drie plekken in het gebied zijn aangemerkt als plekken waar ondernemers zich kunnen vestigen. Wat er gaat komen, hangt af van de plannen waarmee ondernemers komen. Harlaar: "Het is nog onduidelijk, want er komt nog een uitvraag voor die stukken grond."
Met misschien wel een visvijver of een speelbos maar ook nieuwe fiets- en wandelpaden hoopt wethouder Tas dat veel mensen gaan genieten van het natuurgebied. "Voor de IJsselsteiners is het natuurlijk prachtig dat er zo'n mooi natuurgebied bijkomt. We hopen ook dat Utrechters hier naartoe komen en dan een bezoek brengen aan de 'verborgen parel' IJsselstein. Want we hebben een mooi historisch stadje waar iedereen een keer naartoe moet komen."
Het nieuwe natuurgebied ligt langs de Noord-IJsseldijk waar eerder bewoners hun zorgen hebben geuit over het verkeer op de weg. Maar volgens de wethouder is uit onderzoek gebleken dat het gebied ontwikkeld kan worden zonder dat het problemen geeft op het gebied van verkeersveiligheid. Tas: "Het verkeer op de Noord-IJsseldijk zal niet per se toenemen. Het verkeer uit Utrecht zal gebruik maken van de provinciale weg (N228). De IJsselsteiners van de Noord-IJsseldijk en eventueel Nieuwegeiners zullen gebruik maken van de Nedereindseweg. Uit onderzoek is gebleken dat dat op een veilige manier kan, met de situatie die er nu al is."
Begin volgend jaar zal de gemeenteraad van IJsselstein eerst moeten beslissen over het bestemmingsplan. Het gebied heeft nu nog een agrarische functie en dat moet gewijzigd worden naar natuur- en recreatiegebied. Daarna zal Staatsbosbeheer de uitvoering doen en ondernemers de gelegenheid geven een plan in te dienen. Ook worden inwoners en belanghebbenden betrokken bij het nadenken over de inrichting van het gebied.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.