Op deze 25 locaties in onze provincie is de tijgermug aangetroffen

© naturegirl 78, Flickr
Provincie Utrecht - De tijgermug is dit jaar al op 25 locaties in onze provincie aangetroffen. Eerder werd al bekend dat de tropische insecten actief waren in onder meer Vianen en Montfoort, maar ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn vondsten gedaan, blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Het gaat om elf vondsten op de Faunalaan, Meerkoet en Roerdomp in Driebergen-Rijsenburg en de Dreef, Burgemeester Martenslaan en Vijverlaan in Leersum. In Montfoort werd de tijgermug op elf locaties ontdekt op de Heeswijk en de Mastwijkerdijk. Al die locaties houden verband met een autobandenbedrijf in de buurt. In Vianen ging het om zeven plekken op de Meeuwenstraat en de Lijsterstraat.

Overdrager van virusziekten

De tijgermug is zwart-wit en komt uit Azië. Hij kan meer dan twintig virusziekten overdragen, zoals knokkelkoorts, chikungunya en zika. Bekende invoerroutes zijn de import van gebruikte banden en zogenoemde Lucky bambooplantjes, maar de laatste jaren worden ze ook steeds vaker in woonwijken gezien. Vakantiegangers importeren de insecten ongemerkt in de auto, camper of caravan als ze naar Zuid-Europa zijn geweest. Daar komt de tijgermug al veel voor.
De tijgermug werd dit jaar al op een recordaantal locaties aangetroffen, verdeeld over 35 gemeenten. Alleen in Friesland en Groningen komt de exotische mug nog niet voor.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.