Verdachte van gewelddadige afpersingspoging Montfoort 'bang geworden na liquidatie van medeverdachte'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Montfoort - Een Amsterdammer die er van wordt verdacht dat hij begin dit jaar met geweld een bedrijfseigenaar uit Montfoort een half miljoen euro probeerde af te persen, is vandaag niet naar de afhandeling van zijn rechtszaak in Utrecht gekomen. Volgens zijn advocaat is de man waarschijnlijk bang voor zijn veiligheid, nadat een medeverdachte in de zaak afgelopen zomer werd geliquideerd.
De rechtbank besliste vandaag dat de 47-jarige verdachte A.H. een nieuwe kans krijgt zich te verdedigen. De rechters hebben nog een aantal prangende vragen over de schimmige afpersingszaak en de verdachte zei bij een eerdere zitting dat hij heel graag zijn verhaal wilde doen.
Zodra ik vrij kom ga ik naar dat bedrijf toe en ik wurg hem met mijn blote handen!
Dreigement van verdachte.

Grote schuld

Op 7 april van dit jaar zou verdachte A.H. de eigenaar van een bedrijf in Montfoort hebben opgezocht en een bedrag van 500.000 euro hebben opgeëist. Het slachtoffer werd in zijn gezicht geslagen en in een stoel geduwd. "Ik snij je vingers eraf. Ik ga je moeder neuken", zou de Amsterdammer daarbij hebben gedreigd. Hij zou vervolgens de autosleutel van de Mercedes van het slachtoffer hebben afgepakt.
Toen hij en zijn medeverdachte later in Woerden door de politie werden aangehouden, bleef hij dreigementen aan het adres van de Montfoorter uiten. "Ik kan die man vermoorden nu zelfs. Ik zweer op mijn moeder en kinderen dat ik hem ga vermoorden. Zodra ik vrij kom ga ik naar dat bedrijf toe en ik wurg hem met mijn blote handen", zei hij tegen de agenten.
Volgens de advocaat van A.H. draait de zaak om het incasseren van een groot geldbedrag dat de ondernemer uit Montfoort aan iemand schuldig zou zijn. Het is onduidelijk of hij die schuld bij A.H. had, of dat de Amsterdammer het geld namens iemand anders met geweld kwam opeisen. Ook is niet bekend waarom de Montfoorter zoveel geld aan iemand schuldig zou zijn. Het is ook opvallend dat het slachtoffer zijn aangifte tegen de verdachten later weer heeft ingetrokken.

Liquidatie

De medeverdachte van A.H. was de Amsterdamse crimineel Dwight Mook. Hij heeft na zijn aanhouding verklaard dat hij een ondergeschikte rol had en slechts de chauffeur van A.H. was geweest. Hij mocht zijn proces daarom al vrij snel na zijn aanhouding in vrijheid afwachten. Mook had vandaag samen met H. terecht moeten staan, maar hij werd op 18 juli in Amsterdam doodgeschoten. Er gaan geruchten dat de liquidatie verband houdt met een mislukte drugsdeal, meldt de Amsterdamse krant Het Parool. Twee jonge mannen uit Amsterdam zouden Mook in de val hebben gelokt.
Volgens zijn advocaat wordt A.H. niet verdacht van betrokkenheid bij de moord op Mook, maar de politie is wel bezorgd over zijn veiligheid. In aanloop naar de rechtszaak heeft de raadsvrouw tevergeefs geprobeerd om H. en zijn familie te bereiken. De man mocht zijn proces in vrijheid afwachten onder toezicht van de reclassering. Hij heeft zich sindsdien keurig aan alle voorwaarden en aanwijzingen gehouden, alleen de verplichting om vandaag naar de rechtbank in Utrecht te komen is hij niet nagekomen.

Nieuwe kans

De rechtbank wist dat de medeverdachte van A.H. was overleden, maar hoorde pas vandaag aan het begin van de zitting dat de man was geliquideerd. Omdat A.H. "om begrijpelijke reden afwezig was" besloot de rechtbank om de zaak niet zonder hem af te handelen. De rechtbank heeft nog belangrijke vragen over de zaak en A.H. wilde graag een verklaring afleggen. Bovendien had hij zijn advocaat niet officieel gemachtigd om hem in de rechtbank te verdedigen, als hij zelf afwezig zou zijn.
De Amsterdammer krijgt daarom alsnog de kans om bij de afhandeling van zijn rechtszaak te verschijnen. Daarvoor zal binnenkort een nieuwe datum worden gepland. De advocaat van A.H. hoopt haar cliënt via een medewerker van de reclassering te kunnen bereiken. Die zou nog wel contact met de man hebben gehad. Als hij weer niet komt opdagen kan hij bij verstek worden veroordeeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.