Regio Utrecht krijgt tientallen miljoenen om woningbouw vlot te trekken

© marco.broekman en OKRA
Provincie Utrecht - Bijna 42 miljoen euro maakt minister Hugo de Jonge binnenkort over naar elf gemeenten in de provincie Utrecht. Met het geld moet de stagnerende woningbouw in de regio vlotgetrokken worden. Het geld maakt onderdeel uit van het project ‘Startbouwimpuls’, oftewel SBI. De gemeente Utrecht krijgt het hoogste bedrag: ruim 19 miljoen euro.
Eerder dit jaar konden gemeenten projecten indienen die voor de subsidie in aanmerking komen. Dat zijn projecten die al een vergunning hebben, maar waarvan de ontwikkelaars twijfelen om te starten met de bouw vanwege de gestegen rente en bouwkosten. De projecten krijgen zo’n 10.000 euro subsidie per woning. In totaal was er voor de SBI 300 miljoen euro beschikbaar, daarvan gaat 41.639.230 euro naar de provincie Utrecht.

Betaalbaar wonen

Het geld gaat vooral naar projecten waar betaalbare woningen komen: sociale huur, middeldure huur en betaalbare koop, aldus minister Hugo de Jonge. "Door gestegen rente en bouwkosten is het moeilijker geworden om nieuwe woningen te bouwen”, zei de minister vandaag tijdens de Dag van de Volkshuisvesting.
"Met deze bijdrage kan de bouw op al vergunde locaties toch van start gaan. Dat is ook het doel van de Startbouwimpuls: projecten die door de moeilijkere bouwomstandigheden dreigen te stagneren, weer vlottrekken.” De minister hoopt zo de dip in de woningbouw te beperken en te herstellen.

Verdeling

In totaal krijgen elf Utrechtse gemeenten een subsidie. Het meeste geld gaat naar de gemeente Utrecht, die krijgt ruim 19 miljoen euro om 1856 woningen te realiseren. Amersfoort is tweede, en krijgt ruim 9 miljoen euro voor 885 woningen.
De andere gemeenten die geld ontvangen zijn Stichtse Vecht (5 miljoen, voor 574 woningen in Maarssenbroek), Nieuwegein (4 miljoen, 396 woningen), Bunschoten (1,4 miljoen voor 174 woningen), Veenendaal (750.000, 74 woningen), Soest (562.500, 45 woningen), Baarn (362.500, 29 woningen), Leusden (304.500, 29 woningen), De Bilt (287.800, 101 woningen) en IJsselstein (200.000 euro voor 25 woningen).

Selectie

De aanvragen voor de subsidie overstegen het beschikbare budget ruim. Zo werden er in totaal 2.195 projecten aangemeld vanuit 246 gemeenten. Op die projecten is een tekort van 3,3 miljard euro, tien keer meer dan in de subsidiepot zit. Daarom moest er een selectie gemaakt worden. Daarbij werd vooral gekeken naar projecten die snel kunnen starten.
In totaal kan er in heel Nederland op korte termijn gestart worden met de bouw van 31.000 woningen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.