Woerden rouwt na plotseling overlijden Jan Bulk (79): 'Een bijzondere, betrokken man met een scherp gevoel voor humor'

© LijstvanderDoes
Woerden - Een auto-ongeluk maakte afgelopen zaterdag plotseling een einde aan het leven van de 79-jarige Jan Bulk uit Woerden. Een aneurysma, weten ingewijden te vertellen, zorgde ervoor dat hij onwel raakte achter het stuur. Op de Waardsebaan in Woerden reed hij met zijn auto in een flauwe bocht tegen een boom aan. Jan overleed, zijn vrouw raakte zwaargewond en ligt nog in het ziekenhuis waar ze kunstmatig in coma wordt gehouden.
"Onwezenlijk is het", zegt Lenie van Leeuwen, fractievoorzitter van politieke partij LijstvanderDoes. "Je weet wel dat hij dood is, maar je snapt het nog niet". Deze ochtend is ze met haar partijgenoten bij elkaar gekomen om een rouwadvertentie op te stellen voor Jan. Hij was van 2018 tot 2022 voorzitter van de partij en bekommerde zich om de leden.
"Hij was een bijzonder aimabel man", vertelt Van Leeuwen. "Hij had ook een scherp gevoel voor humor. Vrij droog, niet iedereen snapt dat. Ik vond het altijd hilarisch." Als voorzitter werd hij enorm gewaardeerd door zijn partijgenoten. "Hij wist het altijd fijntjes te zeggen als er iets aan de hand was. Als er problemen waren, wist hij in een paar woorden de kern te raken." Lenie gaat hem missen. "Hij woont bij mij om de hoek en elke keer als hij langs kwam fietsen of lopen, dan keek hij naar binnen en zwaaide hij."
Jan was erg betrokken bij allerlei zaken in de gemeente. Mixed Hockey Club Woerden benoemde hem in 2007 als erelid. Hij werkte jarenlang bij de ABN, waar veel mensen hem van kennen. Bij Schaakclub Woerden was hij tot zijn dood nog altijd erg actief als lid.

'Hij keek om naar mensen die het minder goed hadden'

Dat was echt een hobby van hem, schaken. In de jaren negentig werd hij voorzitter van de schaakclub in Woerden en dat zou hij nog jarenlang blijven doen. Ook nadat hij zijn voorzitterschap naast zich neerlegde, bleef hij actief.
"Het is een heel aardige man", weet zijn clubgenoot Marcel Schröer te vertellen. "Hij deed enorm zijn best voor mensen die het wat minder hadden. Oudere mensen die in het verzorgingstehuis zaten en niet meer naar de club konden komen om te schaken, zocht hij thuis op om een potje met hen te spelen. En als iemand ziek was, zocht hij altijd even contact."
Zijn overlijden komt als een enorme schok voor de schaakclub. "Vooral omdat het zo onverwachts is. Vorige week dinsdag was hij nog op de clubavond om te schaken. Er was geen indicatie dat er iets mis was. En afgelopen zaterdag had hij nog met mensen afgesproken om in gemoedelijke sfeer thuis een potje te spelen. Zij zagen dat het huis leeg was."

Meedoen is belangrijker dan winnen

Schaken zat in zijn genen, blijkt wel na een gesprek met Schröer. Door Jan staan er in het Westdampark drie stenen schaaktafels waar iedereen gebruik van mag maken. En thuis bleek hij een klein schaakmuseum te hebben. "Vol met oude spellen en boeken. En kunst die over schaken ging. Hij nodigde mensen thuis uit om naar de spullen te kijken. Schaken ging hem om het sociale aspect, niet zozeer om winnen of verliezen. De club moest bij elkaar blijven en Jan was daarin een bindend persoon. Hij bekommerde zich altijd om andere mensen. Ja, dat is Jan Bulk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.