BBB-stemmer Eemnes twijfelt nu over steunen Caroline

De bekende stropop in Eemnes, die inmiddels is weggehaald.
De bekende stropop in Eemnes, die inmiddels is weggehaald. © Caspar Huurdeman
Eemnes - De BoerBurgerBeweging won in maart de Provinciale Statenverkiezingen. Ook in de provincie Utrecht werd de partij de grootste. Vooral in 'boerengemeente' Eemnes kreeg de BBB veel steun. Een kwart van de kiezers daar stemde op de partij van Caroline van der Plas. Geen gemeente ook waar zoveel omgekeerde vlaggen het straatbeeld bepaalden. Maar wat is er een half jaar na de protesten over van de steun voor de boer en de BBB?
"Wat ik ga stemmen? Ik weet het nog niet. Omtzigt denk ik, of toch de VVD." Een oma met haar kleinkind aan de hand zegt dat ze er nog niet uit is. Ook veel andere mensen twijfelen nog welke partij komende woensdag hun stem krijgt. "Nee, daar ben ik nog niet uit", zegt een andere vrouw die net de supermarkt in wil. "Ik twijfel nog: VVD of D66." Slechts een enkele inwoner die we 's ochtends spreken in het centrum van Eemnes is er uit. "CDA", zegt een man gedecideerd. "Net als de vorige keer."
Gaat Eemnes massaal voor de BoerBurgerBeweging?

Protestpop

Het is geen representatieve steekproef, maar een uurtje posten bij de lokale supermarkt in Eemnes, levert weinig BBB-stemmers op. Ook in de landelijke peilingen zakt de BoerBurgerBeweging steeds verder weg. Hoe anders was dat een paar maanden geleden toen een kwart van alle Eemnessers op de BBB stemde. Ook Pieter Seldenrijk: boer, raadslid van het CDA en bekend van de 'protestpop' langs de A1, stemde ruim een half jaar geleden op de nieuwe protestpartij.
"Feitelijk moest de helft van alle dieren in Nederland weg. Dat was zo ongeveer het beleid waar ze naartoe wilden. En er werd niet gepraat met de sector. Dus dat was wel zo'n beetje de reden om naar de BBB te gaan." Nu twijfelt Seldenrijk. Hij sluit de BBB niet uit, maar denkt ook aan zijn eigen partij, het CDA. Ook Omzigts NSC is een optie. "Als je puur kijkt naar het boerenbelang,dan kom je heel snel bij BBB terecht. Maar ik zie ook wel: er is meer aan de hand in Nederland."

Woningmarkt en armoede

En dat laatste is wellicht een van de redenen dat de BBB wat minder populair is. Andere onderwerpen, zoals de woningmarkt en armoede, zijn voor veel kiezers belangrijker en meer aanwezig in de verkiezingscampagne dan stikstof of de inkrimping van de veestapel. Daarnaast is er concurrentie bijgekomen van andere partijen. NSC snoept veel kiezers bij de BBB weg, en ook de PVV en VVD zijn serieuze opties voor BBB-stemmers. Misschien zijn sommige kiezers ook gewoon teleurgesteld. Bij de provinciale verkiezingen werd de BBB de grootste in de provincie Utrecht, maar ze zitten niet in de coalitie.
Seldenrijk: "Je hoopt gewoon dat de massale stem op de BBB er ook voor zorgt dat er ander beleid komt in de provincie. In Utrecht zien we dat nog niet." Zoals gezegd: boer Seldenrijk en vele Eemnessers met hem twijfelen nog. Ze hebben nog twee dagen om te wikken en wegen, want op woensdag 22 november zijn de verkiezingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.