Je inzetten voor een ander: waarom deze Utrechtse jongeren een jeugdlintje verdienen

© Gemeente Utrecht
Utrecht - Van vrijwilligers tot mantelzorger en van vluchtelingentolk tot klimaatvoorvechter. Elf Utrechtse jongeren zijn vandaag in het zonnetje gezet op het stadhuis omdat zij zich onbaatzuchtig inzetten voor een ander.
Ze werden vandaag verrast met een jeugdlintje door wethouder Dennis de Vries. "Of je nu oud of jong bent: iedereen kan een helpende hand bieden. Dat hoeft niet altijd groots en meeslepend, vaak zijn het juist de kleine gebaren die – voor heel veel mensen – het verschil maken."
Volgens de wethouder geven de jongeren een voorbeeld waar we allemaal van kunnen leren. "Ik vind het geweldig om te zien hoe jullie je inzetten voor de mensen om jullie heen én voor ons stadsie. En er is geen betere manier om ‘dank je wel’ te zeggen, dan met dit jeugdlintje.”

Wie kregen er vandaag allemaal een jeugdlintje?

De 15-jarige Sabir heeft een lichamelijke beperking, maar vormt met zijn positivisme een inspiratie voor medeleerlingen. Namens de kinderraad van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en de leerlingenraad van zijn school zet hij zich in voor andere kinderen en denkt hij mee over wat er verbeterd kan worden voor kinderen met een fysieke beperking.
© Gemeente Utrecht
Ihsaane is 11 jaar en prikt dagelijks zwerfafval op het speelplein in haar buurt Overvecht en spreekt buurtgenoten aan op ongewenst gedrag. Vanuit haar woonkamer heeft ze direct uitzicht op het speelplein en houdt ze alles in de gaten. Door haar buurt schoon te houden, zet Ihsaane zich belangeloos en in alle stilte in voor haar wijk en andere kinderen.
Amira is 12 jaar en doet vrijwilligerswerk bij het participatieproject 'Speel mee' van DOCK in Overvecht. Elke dinsdagmiddag sluit ze aan bij activiteiten, helpt ze bij het opbouwen en uitvoeren van de diverse spelletjes. Ze leert jonge kinderen skeeleren, houdt handjes vast en troost de kinderen als ze vallen.
Blanca heeft de afgelopen tijd als 19-jarige veel voor haar kiezen gekregen. Ze heeft lange tijd zorg, hulp en ondersteuning verleend aan haar broer en haar inmiddels overleden moeder. Naast haar reguliere schoolwerk werkte ze in een restaurant en zorgde ze voor de boodschappen, kookte ze en deed ze het huishouden.
Rose (17) helpt graag haar medeleerlingen op het Globe College. Ze zag de gebeurtenissen in Turkije en Syrië na de aardbevingen daar en zette een actie op touw om geld op te halen. Met hulp van andere vrijwilligers haalde ze een mooi bedrag op en haalde ze zelfs het RTL Nieuws.
Een andere Globe College-leerling die geëerd werd, is Muhammed. De 16-jarige wil later arts worden en staat altijd voor iedereen klaar. En Muhammed is ook creatief. Zo schreef hij voor de opening van het nieuwe schoolgebouw een tekst over het verleden en toekomst in spoken word-vorm.
Zaianeb (21) en Sofyan (19) zetten zich in voor kinderen uit achterstandswijken. Zij helpen ze bij de ontwikkeling van sociale vaardigheden, bijvoorbeeld doort oefenen met presenteren en debatteren. Ook geven ze huiswerkbegeleiding en uiteenlopende workshops.
Louay is slechts 7 jaar maar helpt ouderen in zijn flat met klusjes en zorgt samen met zijn moeder voor zijn broertje die een beperking heeft. Louay is meestal degene die kinderen bij elkaar zoekt in de buurt om bijvoorbeeld een potje te voetballen.
De 16-jarige Julia strijdt voor klimaatrechtvaardigheid. Ze is de drijvende kracht achter de UNESCO-werkgroep van het Christelijk Gymnasium. Ze heeft met de actie Zip Your Lip geld ingezameld voor het goede doel en daarmee ook bereikt dat er gelobbyd mag worden in het Europees Parlement.
En tot slot Zahraa, zij 19 jaar en gebruikt haar ervaring als vluchteling om de Utrechtse azc-gemeenschap te helpen. Dit doet ze als tolk. Ze organiseert iftar's en komt op voor de belangen van jonge vluchtelingen. Ze spreekt vaak raadsleden, is te gast geweest bij de talkshow Khalid en Sophie en doet dit alles terwijl haar eigen situatie in Nederland onzeker is.

De jeugdlintjes worden sinds 2008 uitgereikt aan jongeren tussen de 6 en 23 jaar die iets bijzonders hebben gedaan voor hun omgeving of de maatschappij. Het lintje is een ontwerp naar de 'Utrecht stad naar mijn hart'-tekening van Dick Bruna. Zij kunnen worden aangemeld voor een lintje door iemand uit hun omgeving. De lintjes worden traditioneel uitgereikt op 20 november: de Internationale Dag van de Rechten van het Kind.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.