Niet stemgerechtigd, toch naar de stembus: veel scholen organiseren zelf verkiezingen

© RTV Utrecht
Amersfoort - In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen organiseren veel middelbare scholen een eigen verkiezing. Op het Amsfort College hebben leerlingen de afgelopen weken speciale lessen gevolgd en meerdere stemwijzers ingevuld. Voor de meesten duurt het nog een paar jaar voor ze stemgerechtigd zijn, maar dat maakt vandaag niet uit. "Leerlingen hebben het er al de hele week over."
Volt, Denk, BBB of D66. Het komt allemaal voorbij in het Amersfoortse stemlokaal dat alleen vandaag geopend is. Het stembureau is makkelijk te vinden. Overal door de school hangen duidelijke bordjes, net als bij een echt stembureau. Twaalf klassen met in totaal 266 leerlingen hebben vandaag hun stem uitgebracht. Met een rood potlood, een kieslijst met 26 partijen en in een stemhokje lijken de verkiezingen te leven op het Amsfort College in Amersfoort.
Niet stemgerechtigd en toch naar de stembus, GL-PvdA grootste op het Amsfort College
Docent Barend Correljé merkt dat de Tweede Kamerverkiezingen door het stembureau vandaag wel leven bij hem op school. "Mensen hebben het er met elkaar over en ik zie stemwijzers ingevuld worden." De docent geschiedenis en maatschappijleer steekt niet onder stoelen of banken dat dat hem best een beetje trots maakt. "Dit is ook precies wat wij als docenten willen. Doordat de leerlingen nu al kennis maken met het stemproces, hopen we dat de drempel om naar de stembus toe te gaan later lager is."
"Het is en blijft school", volgens een leerling. "Maar de stemwijzer invullen en leren over de verschillen tussen links en rechts is wel leuk." Toch lijken maar een paar partijen er met de winst vandoor te gaan vandaag. De PVV doet het vooral goed vanwege haar eerdere houding tegen een mogelijk vuurwerkverbod. Thierry Baudet scoort goed met zijn video's op social media. En thema's als dieren en klimaat zorgen voor stemmers op GL-PvdA en PvdD.

Kiesleeftijd

Waar Volt pleit voor een lagere kiesleeftijd, van achttien naar zestien, vinden leerlingen in voornamelijk de onderbouw het helemaal niet erg dat ze voorlopig nog niet stemgerechtigd zijn. "Dan moet je écht veel beter inlezen over welke partij er bij je past", legt tweedeklasser Teun uit. Toch zouden sommigen het niet erg vinden. Bijvoorbeeld Senna. "Ik vind het wel leuk om mijn ouders te beïnvloeden. Zij nemen mijn mening hierin trouwens wel serieus", vertelt te derdeklasser die over precies drie jaar en een week wél stemgerechtigd is.
Correljé betwijfelt of het een goed idee is om de kiesleeftijd te verlagen: "Sommige leerlingen zijn er al lang klaar voor om een doordachte stem uit te brengen. Anderen nog helemaal niet, die stemmen voor de grap op een partij. Toch heb ik genoeg mensen serieus met elkaar horen praten over wat ze gaan stemmen vandaag."
De grote winnaars op het Amsfort College zijn GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, PVV en Forum voor Democratie
De grote winnaars op het Amsfort College zijn GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, PVV en Forum voor Democratie © RTV Utrecht
Om 15.00 uur is de uitslag bekend. De grote winnaar hier is uiteindelijk GroenLinks-PvdA. Gevolgd door de Partij voor de Dieren, PVV en FVD. Er zijn blanco-stemmen uitgebracht en de uitslag wijkt flink af van de laatste peilingen. Ondanks alle goede voorbereidingen die er zijn getroffen, moesten er toch zes stemmen ongeldig worden verklaard. In plaats van één waren er meerdere bolletjes ingevuld. Correljé: "Gelukkig hebben die kinderen nog eventjes de tijd voor ze echt naar de stembus moeten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.