Inwoners Lexmond trillen uit hun bed van het verkeer: 'Je denkt soms echt dat het dak naar beneden komt'

© RTV Utrecht
Lexmond - Meer dan honderd inwoners van Lexmond willen af van het vele verkeer door het dorp. Het zijn vooral de grote, zware vrachtwagens die zorgen voor bezorgdheid bij de bewoners. Brendy Stroomberg woont al 22 jaar in het dorp en namens de bewoners overhandigt zij een petitie aan wethouder Joop van Montfoort.
Iedereen die wel eens door Lexmond rijdt, kent de nauwe weg als je de dijk opdraait richting Ameide. Brendy Stroomberg woont samen met haar man aan de dijk. Ze maakt zich grote zorgen om het verkeer dat iedere dag langs haar huis rijdt. "We wisten 22 jaar geleden ook dat we verkeer voor onze deur hadden en dat het een smalle weg is. Maar in de afgelopen jaren is het verkeer erg toegenomen", vertelt ze.
Vooral sinds de corona-tijd is het verkeer erg toegenomen, zegt de bewoonster. "Het verkeer dat we nu alleen op zondag hebben, dat hadden we vroeger op drukke werkdagen." Omdat de weg zo is ingericht dat het verkeer elkaar niet goed kan passeren, krijg je snel opstoppingen.

Scheuren in het huis

Sommigen woningen langs de dijk zijn wel 300 jaar oud en staan niet op heipalen. Het huis van Brendy is een paar jaar geleden gestuct. Maar toch zijn er weer scheuren te zien en dat zorgt voor stress. Ze vertelt dat als er zware vrachtwagens langs het huis rijden, er veel trillingen voelbaar zijn: "Dan weet je niet wat er gebeurt, dan denk je soms echt dat het dak naar beneden komt."
Brendy is langs de deuren gegaan en meer dan honderd bewoners hebben de petitie ondertekend. Vandaag overhandigt ze de petitie aan wethouder Joop van Montfoort. Hij kent het probleem en in de korte tijd dat hij op het knelpunt staat, gebeurt het dat een vrachtwagen en een auto elkaar moeten passeren. Na wat achteruit rijden en opnieuw steken, lukt het de voertuigen om langs elkaar te rijden.
© RTV Utrecht

Nieuw vakantiepark

De wethouder erkent het probleem en hij hoopt dat de gemeente met de 'randweg', een weg om het dorp heen, aan de slag kan. Maar in dat proces zijn nog veel stappen te nemen. Op de korte termijn hoopt hij dat maatregelen tegen het sluipverkeer die de komende maanden in gang gezet worden, voor rust zorgen in Lexmond: "Ook hier in Lexmond komen camera's met een inrijverbod. Waardoor we een stroom verkeer kunnen inperken. Dat zijn maatregelen voor de korte termijn. Maar de echte oplossing is de 'randweg'. Een nieuwe weg om het dorp heen. Maar dat kan wel drie tot vijf jaar duren", zegt de wethouder.
Brendy is blij met het bezoek van de wethouder en hoopt dat zij en andere inwoners van het dorp komende tijd aan de bel blijven trekken om dit probleem op te lossen. Want de komst van een nieuw vakantiepark dichtbij, maakt haar zorgen nog groter: "We hadden altijd al twee campings in de buurt, maar die werden eigenlijk hoofdzakelijk gebruikt door mensen uit het dorp."
Inmiddels is één van de campings overgenomen door TopParken. "En die richten zich tot buitenlandse gasten uit Duitsland, Frankrijk en België. En dan komen er nog veel meer verkeersbewegingen. Twee keer in de week zijn er dan wisselingen. En die toeristen willen op pad en de omgeving gaan verkennen. Hoe dan ook, er komen gewoon veel meer bewegingen", zegt ze bezorgd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.