Steeds meer mensen krijgen gonorroe, vooral jonge vrouwen raken besmet

© Pexels
De Bilt - Het aantal gonorroebesmettingen blijft stijgen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De toename in diagnoses was voor het eerst te zien in 2022 en zet in 2023 verder door. Dat concludeert de organisatie uit cijfers van de eerste helft van 2023.
In totaal waren er in de eerste zes maanden 89.386 consulten in verband met een soa bij de Centra Seksuele Gezondheid (CSG's). Daarbij werd 6.687 keer gonorroe vastgesteld. De stijging is het grootst onder vrouwen en heteromannen, aldus het RIVM. "Bij vrouwen werd deze soa 1248 keer (tegen 899 in 2022) vastgesteld. Dat is een stijging van 38 procent. Bij heteromannen werd er 478 keer gonorroe vastgesteld; een stijging van 20 procent. Bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) steeg het van 4.413 naar 4.868, een toename van 10 procent."
Het aantal mensen dat zich liet testen op een soa nam ook toe, en relatief meer mensen hadden daadwerkelijk een soa. In de eerste helft van 2023 was dat vindpercentage 3,7 procent bij vrouwen en 3,2 procent bij heteromannen. Dit percentage was in de eerste helft van 2022 1,8 procent bij vrouwen en 2 procent bij heteromannen. Het vindpercentage onder de MSM-groep steeg van 12,8 naar 13,4 procent. Er is ook nog een MSM-groep die onder controle staat, zij nemen de PrEP-pil en worden elk kwartaal gecheckt op soa's. Onder deze groep steeg het vindpercentage van 9,8 naar 11,1 procent.
Gonorroe kwam vooral vaker voor bij vrouwen en heteromannen onder de 25 jaar, bij mensen met een Nederlandse afkomst, en bij mensen met een hoog opleidingsniveau. De toename was voor het RIVM en GGD’en reden om er afgelopen zomer extra aandacht te vragen voor deze soa. Ze deelden op festivals en bij introductieweken van opleidingen condooms uit met de boodschap: geef liefde, geen soa.
Soa Aids Nederland zei eerder dat er in Nederland te weinig voorlichting is over soa's en het voorkomen hiervan.

Gonorroe is een soa die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie kan tot infecties leiden. Veelvoorkomende klachten zijn een branderig gevoel bij het plassen of een pussige afscheiding uit de penis, ook wel een druiper genoemd.

Niet alle mensen met gonorroe krijgen klachten of merken die op. Mannen merken het vaak wel. Vrouwen hebben na een besmetting minder vaak last van klachten. Als de ziekte niet snel wordt behandeld, kunnen ernstigere klachten ontstaan, en kan het leiden tot onvruchtbaarheid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.