Twee Amersfoortse cold case-moorden heropend met nieuwe beelden en 60.000 euro tipgeld

Politie-onderzoek na de moord op Samar Jabli op 1 december 2014.
Politie-onderzoek na de moord op Samar Jabli op 1 december 2014. © ANP
Amersfoort - De politie heropent het onderzoek naar de moorden op Mohammed Alarasi (22) en Samir Jabli (38) in Amersfoort. Door onder meer cryptocommunicatie-data is nieuwe informatie aan het licht gekomen. In beide zaken wordt er een beloning uitgeloofd van 30.000 euro voor de gouden tip.
Beide mannen werden in 2014 doodgeschoten. De Utrechtse Marengo-kroongetuige Nabil. B. noemde eerder vermeend crimineel kopstuk Ridouan Taghi uit Vianen als opdrachtgever. Mohammed Alarasi werd gedood bij sportschool De Pellikaan in Amersfoort. Dit zou per ongeluk zijn gebeurd, want de kogels zouden eigenlijk bedoeld zijn geweest voor Samir Jabli. Die werd later dat jaar alsnog gedood voor het huis van zijn ouders aan de Hendrick de Keyserlaan in de wijk Zielhorst. De liquidatie zou te maken hebben met een verdwenen partij drugs.
De zaken kwamen uitgebreid aan bod in Opsporing Verzocht en morgen in Bureau Hengeveld. Daarin werd gemeld dat er nieuwe 'zeer interessante informatie' is gehaald uit cryptocommunicatie tussen criminelen. "We hebben aanwijzingen dat zowel Jabli als Alarasi voor hun dood zijn gevolgd, vermoedelijk door een groep die speciaal wordt ingezet om liquidaties voor te bereiden en uit te voeren", aldus de politie.
Er zijn beelden getoond van een man die Jabli lijkt te zijn gevolgd naar een vestiging van McDonalds in Amersfoort-Noord en later een benzinestation. De politie weet wie deze man is, maar wil nog steeds graag weten welke rol hij mogelijk heeft gespeeld. Hij zou deel uitmaken van de groep criminelen die tussen 2011 en 2014 verantwoordelijk is voor meerdere liquidaties
Deze man is ook gezien in de directe omgeving van waar de tweede vluchtauto is gevonden die zou zijn gebruikt op de dag van de moord op Alarasi. Deze BMW stond geparkeerd op de Henegouwen in de wijk Lunetten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.