Zwevers aan zet: veel te kiezen met 26 partijen en een nieuwe premier

Campagnestrateeg Rutger Tiesma
Campagnestrateeg Rutger Tiesma © RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Ook voor de grootste twijfelaars wordt het tijd om knopen door te hakken, want morgen gaan we naar de stembus. Zo'n vier op de tien kiezers zweven deze campagne. Dat is niet zo gek, want er is met 26 partijen veel te kiezen én we krijgen een nieuwe premier. Dat maakt het allemaal extra lastig dit keer. "De vier partijen die aan kop gaan, staan nek-aan-nek. Het is als een marathon lopen en dit zijn de laatste meters", zegt campagnestrateeg Rutger Tiesma.
Op de markt in Nieuwegein zijn de meeste zwevende kiezers wel geland. Op een enkeling na
De laatste fase van de campagne is belangrijk, legt Tiesma van bureau BKB uit. "Veel mensen beslissen pas op het laatste moment. De laatste dagen voor de verkiezingen maakt de zwevende kiezer zijn keuze." Ook in de laatste 24 uur kan er nog van alles gebeuren.
Er zijn drie thema's met name belangrijk deze campagne: klimaat, migratie en bestaanszekerheid, zegt Tiesma. Onder bestaanszekerheid vallen ook de problemen op de woningmarkt. "Woningen zijn belangrijk voor je bestaanszekerheid en mensen kijken wat partijen gaan doen aan dit probleem."
Ook het feit dat minister-president Mark Rutte na dertien jaar afzwaait, zorgt voor opschudding. "Voor kiezers is het belangrijk dat ze de persoon waar ze op stemmen vertrouwen, dat het een goede leider is, en dat hij of zij empathisch is. Mede daarop baseren mensen hun keuze."
Tiesma weet waar kijkers op gaan letten bij het slotdebat. "Dat debat gaat over wie gaat de komende vier jaar Nederland leiden?"

Over het thema migratie zijn Utrechters redelijk eensgezind, blijkt uit cijfers van het Kieskompas. Op de vraag of Nederland minder Asielzoekers moet opvangen, antwoordt 65 procent van de Utrechters ja. Vooral praktisch-opgeleiden (84 procent) en mensen die niet in Utrecht of Amersfoort wonen (73 procent) vinden dat.

Ook op het gebied van wonen vindt eigenlijk iedereen dat er meer gebouwd moet worden. 68 procent vindt zelfs dat het Rijk gemeenten moet kunnen dwingen om meer huizen te bouwen.

Daarbij moet de focus niet alleen liggen op koopwoningen: een nipte meerderheid vindt niet dat er meer koopwoningen gebouwd moeten worden als dat ten koste gaat van sociale huur, terwijl maar 27 procent dat wel ziet zitten.

Op het thema klimaat is Utrecht meer verdeeld. Zo vinden ongeveer evenveel Utrechters dat er meer windmolens op land moeten komen (35 procent) als dat er provinciegenoten die dat niet zien zitten (39 procent). Waar Utrechters het wel over eens zijn, is dat bedrijven die het milieu vervuilen meer belasting zouden moeten betalen. 78 procent is het met die stelling eens.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.