Liveblog: Gemeenten delen opkomstpercentages, en deze mensen stemmen in een drive-through

© Gemeente Utrecht
Provincie Utrecht - Na een wekenlange campagne is het vandaag zover: de Tweede Kamerverkiezingen. Welkom in ons liveblog. Hier vind je de laatste ontwikkelingen en allerlei praktische informatie.

19.00 Liveblog gesloten

Dit liveblog is inmiddels gesloten. We gaan verder in een nieuw liveblog. Dat is hier te vinden.

18.10 Helft kiesgerechtigden had om 17.45 gestemd in Nederland

Ongeveer 50 procent van de kiesgerechtigden had woensdag om 17.45 uur zijn stem uitgebracht. Twee uur eerder, om 15.45 uur, was de totale opkomst naar schatting 40 procent.
Met 50 procent is het huidige tussentijdse opkomstpercentage lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, toen om 17.45 uur 55 procent van de kiesgerechtigden zijn stem had uitgebracht. De gemeente Utrecht zit inmiddels al boven de 60 procent, dus lijkt nog steeds een relatief hoge opkomst te hebben.

17.30 Maike viert vandaag niet alleen het feest van de democratie

© RTV Utrecht
Maike Bonthuis moest er even over nadenken of zij op haar verjaardag op een stembureau wilde werken. Maar uiteindelijk besloot zij juist op haar zestigste verjaardag de stemmers in Driebergen te begeleiden. “Mooi om op zo’n dag iets te kunnen bijdragen.”
Bij stembureau Nieuw Salem is zij onder meer belast met het slijpen van de rode potloden. Vanavond als haar werk op stembureau erop zit gaat ze haar verjaardag in kleine kring vieren. Dit weekend volgt er nog een groter feest.

17.00 Meer gemeenten delen de tussenstand van hun opkomst

Om 16.00 uur had in IJsselstein 42 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht. Even later, rond 16.30 uur, had in Baarn 47,5 procent en in Leusden de helft van de kiesgerechtigden gestemd. Utrecht houdt de opkomst live bij. Om 17.00 uur was de opkomst daar 53,6 procent.

16.28 Burgemeesters delen uit en burgers brengen hun stem uit in de provincie

16.22 Sorry, hoe wilde u zich legitimeren?

Op twitter deelt Sjors Fröhlich, burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden, wel een heel opmerkelijke stempoging. Op één de stembureaus daar probeerde een meneer zich te legitimeren met zijn klantenpas van de Kruidvat. Dat hebben de medewerkers van het stembureau niet goed kunnen keuren.
Een Kruidvat-voordeelkaart.
Een Kruidvat-voordeelkaart. © Donald Trung Quoc Don

16.15 Ipsos deelt landelijk opkomstpercentage

Om 15.45 uur had zo'n 40 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Ipsos. Twee uur eerder, om 13.45 uur, was de totale opkomst naar schatting 28 procent.
Het opkomstpercentage om 15.45 uur is iets lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, toen op hetzelfde tijdstip 43 procent van de kiesgerechtigden had gestemd.

16.08 Wat Utrechters googelden omtrent de verkiezingen

Inwoners van de stad Utrecht googelen voornamelijk op lijsttrekkers en standpunten in combinatie met partijnamen, een maand voor de verkiezingen. Dit blijkt uit een recente analyse van openbare Google-data door performance marketingbureau PaperDigits. Het bureau heeft het zoekgedrag rond de Tweede Kamerverkiezingen van de gemeentes Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Utrecht en Alkmaar geanalyseerd.
© PaperDigits
In de analyse zijn alle zoektermen die gegoogeld worden in combinatie met de politieke partijen, meegenomen. In Utrecht is er, net als in de andere gemeentes, het meest gezocht naar ‘algemene interesses’. Denk hierbij aan de zoekwoorden: standpunten, kandidatenlijst en Kamerleden.
Op de tweede plaats wordt het meest gezocht naar lijsttrekkers, leider en partijleider. Relatief wordt in Utrecht iets meer gezocht naar social media. Er wordt voornamelijk gezocht op 'Twitter' in combinatie met een partijnaam.

15.35 Eemnes, Veenendaal, Rhenen en Wijk bij Duurstede delen opkomst tussenstand

In Eemnes én in Wijk bij Duurstede hebben tot nu toe 43 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht. Veenendaal loopt nog iets achter met 39 procent van de Veenendaalse kiesgerechtigden gestemd. Dat is nog steeds hoger dan de opkomst rond dit tijdstip bij de vorige verkiezingen, toen was het 36 procent. In Rhenen had om 15.00 uur 41 procent van alle kiesgerechtigden gestemd, en in Bunschoten dik 41 procent.

15.01 In Veenendaal kan je rijdend stemmen in een heuse drive-through

Raampje naar beneden en stemmen maar.

14.12 De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma brengt stem uit bij pop-upstembureau op het Domplein

14.05 Bij stembureau Hagestein raakt de bus vol, maar gelukkig is daar de stembusstamper

13.53 Minister de Jonge was in Baarn, bij SherpaZorg

13.36 Burgemeester Nieuwegein hoopt niet weer de gemeente met de laagste verkiezingsopkomst te zijn

Marijke van Beukering is sinds juni dit jaar burgemeester van Nieuwegein. De gemeente staat erom bekend dat er bij verkiezingen altijd weinig inwoners stemmen. Van Beukering heeft er hard voor gewerkt om dit jaar meer mensen naar de stembus te krijgen. Zo heeft ze kaartjes naar alle achttienjarigen gestuurd, in de hoop dat die ook gaan stemmen.

13.01 Stembureaulid Tjeerd uit Amerongen: 'Goedemiddag, het stembureau is hier links.'

© Rick Plantinga / RTV Utrecht
Tjeerd van der Veen is stembureaulid. Hij wijst vandaag iedereen de weg naar het stembureau in het verzorgingstehuis Ridderhof in Amerongen. Hij hoopt dat er nog veel meer mensen komen, zodat hij ze de weg kan wijzen. Heel druk is het nog niet geweest daar.
Door een dag te helpen op het stembureau wil hij iets bijdragen aan de gemeenschap. En het is voor Tjeerd ook een kans om Amerongers te zien, "want ik ben import." Tjeerd komt uit Friesland. "Amerongers zijn rustig en gemoedelijk, net als Friezen, dus het is hier prettig wonen."

12.46 Het loopt lekker door in het meest gemiddelde stembureau van Nederland: de Maranathakerk in Woerden

Een doorsnede van de Nederlandse kiezers vind je niet in Urk of Amsterdam. Voor het meest gemiddelde stemgedrag moet je in Apeldoorn, Nieuwegein of Woerden zijn. Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws. De Maranathakerk in Woerden spant daarbij de kroon. De uitslag daar lijkt het meest op de landelijke uitslag. Spits je oren dus als straks de uitslagen van Woerden voorbijkomen.
Verslaggever Peter Knieriem zag dat het er vandaag "lekker doorloopt", bij de Maranathakerk. Niet opvallend veel of weinig kiezers, lekker gemiddeld.

12.32 Opkomst in gemeente Utrecht tot nu toe iets lager

12.26 Utrechtse schrijver Arthur Japin stemt in goed gezelschap

11.56 Petra gaat voor Timmermans (GroenLinks-PvdA)

Petra stemt GroenLinks/PvdA
Petra stemt GroenLinks/PvdA © Rick Plantinga / RTV Utrecht
Petra van Straaten is nu nog boodschappen aan het doen op de markt in Wijk bij Duurstede, maar vanavond gaat ze met haar man stemmen. Lang heeft ze niet moeten twijfelen, ze gaat voor Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA: "Ik vind hem meer een premier dan de andere kandidaten. Zie je Wilders al in het buitenland toespraken houden? Ik niet."
Eerder stemde ze altijd PvdA en nu is ze positief over de fusie met GroenLinks. "Als dat nodig is om de grootste te worden."

11.29 Twee keer stemmen in Amersfoort

Inwoners van Amersfoort stemmen niet alleen voor de Tweede Kamerverkiezingen, voor een raadgevend referendum mogen ze ook hun mening geven over het nieuwe parkeerbeleid. Wel of niet betaald parkeren in de hele gemeente? Dat is de vraag.

11.16 Stemfeestje in de bieb op de Neude, Utrecht

De vroege stemmers in Utrecht konden al 'raven' na het stemmen. Tussen 07.30 en 09.30 uur gingen ze los bij DJ Razzmic.
Stuiterend stemmen in Utrecht

11.07 Edwin uit Cothen: 'Het land moet bestuurd worden'

Edwin Geerts uit Cothen brengt stem uit
Edwin Geerts uit Cothen brengt stem uit © Rick Plantinga / RTV Utrecht
Edwin Geerts uit Cothen stemt altijd VVD en het vertrek van Mark Rutte heeft daar niets aan veranderd. "Het land moet bestuurd worden", vindt hij. Het liefst ziet hij een rechts kabinet met NSC en PVV, ook al is hij het net met alle standpunten van Wilders eens.

10.14 Joke uit Odijk kiest voor 'een grote partij'

© Rick Plantinga / RTV Utrecht
Joke van Doornik (75) uit Odijk is geen VVD'er, maar heeft vandaag wel op de VVD gestemd. "Ik wilde op een grote partij stemmen, al die kleine partijen daar moeten we vanaf." Ook speelde mee dat de VVD-leider een vrouw is.
De vorige verkiezingen stemde ze op Volt, maar het vertrouwen in Europa is Joke kwijtgeraakt. "Kijk nu naar Hongarije, wat daar allemaal gebeurt, het samenwerken tussen al die landen gaat nooit lukken."

09.46 Burgemeester De Vries van Oudewater heeft alle stembureaus in zijn gemeente al gezien en heeft iets lekkers meegenomen

09:11 Overal in de provincie wordt al druk gestemd

08.02 Stembureau 120 in Utrecht heeft er zin in

Ook bij ons op de Hengeveldstraat kan gestemd worden en de eerste kiezers stonden meteen al om 07.30 uur in de rij. De meesten waren mensen uit de buurt die "even snel voor het werk kwamen stemmen."
Inmiddels zijn alle stembureaus in Nederland open. Ruim 13,3 miljoen kiesgerechtigden van 18 jaar en ouder mogen hun stem uitbrengen. Om 21.00 uur sluiten de stemlocaties.
© RTV Utrecht

07.41 Goed weer om te stemmen, het blijft droog

Het lijkt vandaag, tijdens de verkiezingen, droog te blijven. Het wordt wel een vrij koude novemberdag met middagtemperaturen van 4 tot 8 graden.
Volgens Weeronline kan het aan het begin van de ochtend licht vriezen en liggen de temperaturen in het westen iets boven het vriespunt. Met een middagtemperatuur van 4 of 5 graden in het oosten en een graad of 8 in het westen is het koud, maar het blijft wel droog. Halverwege de avond stijgt de temperatuur naar 5 tot 10 graden.

07.30 Hier kan je vandaag stemmen

In de provincie Utrecht kun je op 767 plekken je stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Bijna alle stembureaus zijn open van 07.30 uur tot 21.00 uur, een paar hebben afwijkende openingstijden. Op onderstaande kaart zie je waar je kan stemmen.

07.16 Op welke Utrechtse kandidaten kan je stemmen?

Welke regiogenoot wil naar de Tweede Kamer? Lees hier onze interviews met de kandidaten.

07.00 Zweef je nog? Geen nood...

Doe hier het kieskompas met een vleugje Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.