Jan Scheer uit Zeist krijgt 'Michelinster' voor kaashandelaren: 'De grootmeester is zelf komen kijken'

Jan met zijn favoriete kaas
Jan met zijn favoriete kaas © RTV Utrecht
Zeist - Een vader kan niet trotser zijn dan Henk op zijn zoon Jan. Henk is al 45 jaar kaasboer maar Jan doet het met zijn kaaskraam in Zeist misschien wel nóg beter. Hij wint namelijk de 'Michelinster' onder de kaashandelaren. "In de moederschoot schreeuwde hij al om kaas", vertelt trotse vader Henk Scheer.
Van rivaliteit is geen sprake tussen vader en zoon. "Ik ben gewoon super trots en dat wil ik laten blijken. Ik schaam mijn eigen daar niet voor, want iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten", vertelt Henk vrolijk. De leerling heeft eigenlijk de meester overtroffen, beaamt hij.
Collega's uit de branche hebben Jan Scheer aangemeld voor de onderscheiding en zodoende heeft hij, na beoordelingen van verschillende 'mystery guests', de prijs gewonnen. Het Guilde des Maîtres Fromagers aux Pays-Bas besloot dat Jan Scheer heer en meester is in de kennis van buitenlandse kazen.

Mystery Guest

De prijs is bijzonder, want die wordt voornamelijk uitgereikt aan kaasspeciaalzaken. Maar de kaaskraam van Scheer trekt op de markt ook veel bekijks. Jan wist precies wanneer hij een mystery guest over de vloer had, vertelt hij.
"De grootmeester zelf is komen kijken, een paar keer." Hoe Jan dat merkt? "Je voelt dat gewoon", zegt hij. "Je voelt het altijd als je in de gaten wordt gehouden. Je merkt gewoon: er is iets anders aan deze meneer of mevrouw."
Bij de kaaskraam zijn de vaste klanten van Jan niet verbaasd. "Ik vind dat Jan veel verstand heeft van kaas en hij kan er ook leuk over vertellen. En ze zijn gewoon heerlijk", zegt een klant. Een andere klant roemt de no-nonsense mentaliteit. "Als je om een plat stuk vraagt, krijg je ook een plat stuk. Het is gewoon perfect."
Vader Henk weet wel waarom ze bij zijn zoon zijn uitgekomen. "Ze kijken naar je kennis van de kazen, uit welke streek ze komen, wat je erbij kan gebruiken aan nattigheid, (drank dus, red.) en hoe je het adviseert aan mensen."

'Ik lift mee op zijn succes'

Henk is helemaal niet jaloers, maar knapt juist bijna uit elkaar van trots. "Ik sta gewoon mee te liften op zijn succes", vertelt hij vanuit de kaaskraam in Renswoude. Bovendien, vertelt hij, was Jan al een kaaskenner voordat hij geboren was. "Mijn vrouw hield helemaal niet van kaas, maar toen ze zwanger was, wilde ze ineens kaas eten. In de moederschoot, schreeuwde Jan dus al om kaas", besluit Henk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.