Ondernemer Leusden bouwt 'illegale padelbanen' in appelloods

© Roestleusden
Leusden - Hij dacht dat het wel los zou lopen, maar zit nu toch met twee gloednieuwe padelbanen in zijn maag. Ondernemer Raymond Roest legde ze deze zomer aan in een lege bedrijfshal, maar de gemeente Leusden zei: "nee".
"Als enthousiaste ondernemers zijn we misschien iets te snel gegaan, maar ons inziens deden we niets verkeerd", zegt Roest als we hem bellen naar aanleiding van een verhaal in de Leusder Krant. De eigenaar van een inpakbedrijf voor appels en peren hoopt nu op coulance van de gemeenteraad. Op 14 december vergadert de raad over zijn banen en of dit soort sportactiviteiten wel toegestaan zijn in het buitengebied.

Bedrijfsverbreding

Op het bedrijf aan de Laapeerseweg worden appels en peren verpakt en daarna verzonden naar binnen- en buitenland. Maar door veranderde marktomstandigheden en gestegen energie- en loonkosten zijn ze naar andere activiteiten gaan kijken. "We hebben een grote hal met vijftien koelcellen en daar hebben we er vijf van uitgehaald. Daar hebben we dus twee padelbanen aangelegd, gewoon als bedrijfsverbreding."
Ze liggen er prachtig bij, de blauwe banen in de loods. Maar veel ballen worden er niet geslagen. Een dag voor de officiële opening stonden twee ambtenaren op de stoep. "En drie dagen later had ik een brief op de mat dat ik illegale padelbanen had gebouwd."
Roest had het bestemmingsplan nog wel opgevraagd bij de gemeente en ging er na het lezen van uit dat andere activiteiten op zijn bedrijf ook wel mogelijk waren. Vervolgens heeft hij een zogenoemd "verkennend initiatief" ingediend, maar daarna bleef het lang stil. "Ze zeiden alleen dat het voorlopig niet in behandeling kon worden genomen en dat ze dus niet konden zeggen hoe lang het ging duren. Vanwege de aankomende vakantie en personele onderbezetting bij de gemeente."
Maar bij Roest ging het een stuk sneller. Juist deze zomer was er nauwelijks fruit om te verpakken én de padelbanenbouwer had ineens een project dat niet doorging. Toen stond er dus een ploeg klaar, mét twee padelbanen die over waren. "Binnen zes weken hadden we twee banen gerealiseerd."
Vervolgens trapte de gemeente op de rem en sindsdien verloopt de communicatie volgens de ondernemer nog stroever. "Wij moeten denken in uren, maar zij denken niet in dagen, maar in weken."

Niet gewenst

Uiteindelijk blijkt de gemeente de banen niet toe te staan, omdat dit soort sportactiviteiten in het buitengebied "niet gewenst" zijn. Als hij een agrarisch bedrijf had gehad, dan was er meer mogelijk, maar om dat er bij hem "een bedrijfsbestemming op zit" kan het weer niet.
Maar goed, zegt Roest: je ziet er niets van. Het zijn immers bestaande gebouwen die van binnen zijn aangepast. "Als er iemand langsrijdt weet hij niet dat er padelbanen liggen. Je ziet er niets van én je hoort er niets van. De ideale plek om padel te spelen. Je hebt nul geluidsoverlast."
Verder wordt zijn bedrijfsvoering er een stuk schoner op, zegt hij. "We gaan alleen maar minder stroom verbruiken. Doordat ik die vijf koelcellen eruit heb, ben ik qua stroom eigenlijk zelfvoorzienend geworden. We hebben 1340 zonnepanelen op het dak liggen en dat is nu genoeg."
Roest snapt dat hij had moeten wachten op een officiële goedkeuring van de gemeente, maar hoopt wel dat de gemeenteraad soepeler is. "We zijn inmiddels bij meerdere fracties langs geweest. En als ik ze goed interpreteer vinden ze ook dat we niemand in de weg zitten."

Geen vergunning en meer onderzoek

Een woordvoerder van de gemeente Leusden zegt in een reactie dat er nou eenmaal geen vergunning is verleend en dat het bestemmingsplan op die plek de padelbanen vooralsnog niet toestaat. Vandaar dat ze niet in gebruik mogen worden genomen. Het is nu aan de gemeenteraad om hierover een besluit te nemen.
Voordat het überhaupt een bal geslagen kan worden moet er ook nog vastgesteld worden of de veiligheid op de banen gegarandeerd is, zegt de woordvoerder. Dat moet nog onderzocht worden door de Veiligheidsregio Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.